Politiker ska inte avgöra kvaliteten på kulturen

Att politisk värdera konstnärlig kvalitet öppnar för godtyckliga tolkningar, anser skribenten.Foto: Mostphotos
Att politisk värdera konstnärlig kvalitet öppnar för godtyckliga tolkningar, anser skribenten.Foto: Mostphotos

SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har rankat Stockholm som Sveriges andra bästa stad för dem som tycker om att uppleva kultur. Högst ranking har Lund och efter Stockholm kommer Göteborg.

Stockholms har sin topplacering tack vare att många små och stora aktörer får kulturstöd. Kunde även kulturaktörer utan egen scen kunna få stöd skulle Stockholm sannolikt ta förstaplatsen. Men nu styr stället den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset kulturpolitiken i motsatt riktning – mot snävare utbud med färre aktörer.

Den 20 maj 2015 beslöt de att ge 1,4 miljoner kronor till en enda enskild aktör. Det innebär att fler aktörer än nödvändigt får avslag på sina ansökningar.

Den 9 juni 2015 beslöt de att i bedömningskriteriet ”konstnärlig kvalitet” införa ett nytt kriterium: ”Historik”. Genom att politiskt värdera en aktörs konstnärliga kvalitet i backspegeln öppnar de för godtyckliga tolkningar av en kulturyttrings idémässiga grund eller politiska fokus. Fel tillämpat kan ett sådant historik-kriterium hindra eller släppa fram aktörer med visst tankegods. Det riskerar att leda till förlamande stagnation i stället för att främja de experimentella och nyskapande kulturyttringar som marknadskrafterna initialt inte kan bära.

Vi Kristdemokrater strävar i stället för att Stockholm ska ge kulturlivets olika delar – det institutionella, det kommunala, det fria och det kommersiella – goda och likvärdiga förutsättningar. Det gäller också mångfalden aktörer med fokus såväl på experimentella, klassiska som nya uttrycksformer över tid.

Synd att kulturnämndens ordförande Roger Mogert (S) hemfaller åt korporativistisk och kulturpolitisk kvalitetskontroll som hör svunna tider till.

Ulf Lönnberg, gruppledare

för Kristdemokraterna

i kulturnämnden

Det innebär att fler aktörer än nödvändigt får avslag på sina ansökningar.