Min lokala hjälte

Public service är en oas av frihet

Svar på insändaren ”Låt public service stå fritt från staten” den 18 juni:

Public service finansieras med en avgift och står fri från staten. Däremot är den inte representativ för folket rent politiskt, som ni visar. Ni tycker också att marknaden inte ska störas av public service.

Mina tankar om detta är följande: rent generellt är folk med hjärtat vänster om mitten för public service, och de med hjärtat höger om mitten, emot den. Jag själv, som röstar grönt-rött, tycker om public service väldigt mycket. Men jag tittar också ibland på kommersiella kanaler och bidrar därmed, genom att se deras reklam och betala för kabel-tv via föreningen, till att dessa kommersiella kanaler lever. Ni och andra sidan bidrar med licensen för att public service lever och jag är till och med ganska säker på att ni tittar eller lyssnar på public service-kanalerna då och då.

Kommers (det ni kallar för marknaden) översvämmar våra liv. Etiska och humanistiska värderingar har svårt att stå emot marknadens krafter. För mig är public service en oas av frihet och oberoende källor. Vad representerar kommersiella kanaler för er? Varför är det så viktigt att ha bara dessa och inga oberoende alternativ? Vill ni att staten ska sluta finansiera teater, Operan, och allt som har med kultur att göra också, för att det stör marknaden?

För min del tycker jag att vi människor ska vara klokare än så, och ska kunna bestämma över marknaden när det gäller kultur.

Francois Herrault