Rena lögner sprids om Nyboda skola

Alliansens politiker är stolta över Nyboda skola.
Alliansens politiker är stolta över Nyboda skola.

För drygt 3,5 år sedan såg vi ett behov av en ny skola i centrala Tyresö. Gamla Nyboda skola och Forellskolan hade gjort sitt. Lokalerna var slitna, kunskapsresultaten dåliga och skolekonomin svag. Placeringen för den nya skolan var viktig och strategisk. Läget skulle vara centralt men fick inte vara ett hinder för fler bostäder och den fortsatta centrumutvecklingen. Resultatet blev nya Nyboda skola som slog upp portarna lagom till höstterminen 2012.

Bakom placeringen och beslutet att bygga nytt, i stället för att renovera nedgångna Nyboda och Forellen, låg vår vision om framtidens Tyresö.

Den gamla 60-tals förorten Bollmora ska tillsammans med Tyresö Centrum och kringliggande ytor förvandlas till en modern, mänsklig, tät och grön stadskärna. Här ska finnas ett stort utbud av kommersiell och offentlig service, attraktiva bostäder och välfärdsverksamheter. Då behövs en ny modern skola som möter morgondagens krav på teknik och pedagogiska lösningar. Det har nya Nyboda skola.

Sedan öppnandet har den nya skolan fyllts med hundratals entusiastiska elever och duktiga engagerade lärare. Toppmoderna Nyboda, som är ritad och byggd för flexibla arbetssätt i en optimal studiemässig miljö, har snabbt blivit en av Tyresös mest populära och uppskattade skolor. Det visar ansökningarna i skolvalet 2013.

Därför är det trist att felaktigheter och rena lögner nu sprids om skolan. I bästa fall är det ett utslag av missförstånd och brist på fakta. I sämsta fall är det ett medvetet försök att vilseleda Tyresöborna.

Ett exempel är raljanta påståenden som att 3 miljoner kronor blev 300 miljoner kronor, enbart för skolbyggnaden. En ren lögn. Ett annat exempel är att skolan skulle vara överdimensionerad. Det stämmer inte. Nyboda skola har lägre kapacitet än de två tidigare skolorna tillsammans.

Ännu en gång blir det tydligt. I valet 2014 finns två alternativ. En handlingskraftig och framtidsorienterad politisk majoritet som vill utveckla och förnya står mot en visionslös opposition som springer efter och gnäller. Inom Alliansen är vi stolta och glada över Nyboda skola som är Tyresös största skolsatsning någonsin. Det förtjänar barnen.

Fredrik Saweståhl (M) kommunstyrelsens ordförande

Ann-Christin Svensson (M) kommunalråd

Mats Larsson (FP) kommunalråd

Leif Kennerberg (KD) gruppledare

Ulrica Riis-Pedersen (C) gruppledare