Respekten ökar om gamla och unga möts

Om unga och äldre får mötas och umgås kommer deras respekt och förståelse för varandra att öka.Arkivbilder
Om unga och äldre får mötas och umgås kommer deras respekt och förståelse för varandra att öka.Arkivbilder

Många säger att ungdomar saknar respekt för de äldre. Sam­tidigt säger många ungdomar att äldre saknar respekt för dem. Är inte det lite förvirrande? Jo kanske det. Men båda sidor har rätt.

Jag ser varje dag vuxna och äldre människor som klagar över hur respektlösa ungdomar är som struntar i de äldre genom att bara gå rakt förbi, prata och skratta väldigt högt och åka runt på sina skateboards samtidigt som deras kamrater springer efter.

Men även ungdomar klagar på att allt äldre gör är att klaga och inte bry sig om något annat än sig själva. Hur respektlöst är inte båda sidorna av det här?

Vet ni varför detta händer? Det händer för att ingen av parterna pratar med varandra om det här problemet. Ja dessa grupper pratar praktiskt taget inte alls med varandra.

Det kan finnas en lösning på det här: Någon typ av fritidslokal som har några aktiviteter som lockar många ålders­kategorier, både tjejer och killar. Aktiviteterna kan vara gympass, eller varför inte bingo där ungdomarna kan jobba eller delta, med roliga ­priser! Det gör att fler lockas att vara med.Varför inte fotbollsmatcher eller andra sporter? En debatt om detta tror jag skulle intressera många.

Det viktigaste är att det är olika aktiviteter som lockar människor i alla åldrar. För om folk i olika åldrar börjar umgås får de förmodligen mer respekt för varandra. Reklam om detta och om alla olika aktiviteter som kan komma att utföras är viktigt!

Många tänker nog att det aldrig kommer funka och att ungdomarna och de äldre inte kommer att bry sig. Men tänk så mycket lättare det skulle bli i samhället om de som klagar på varandra respekterar varandra. Det skulle bli enklare att prata med varandra om problemen och kanske lösa dem, i stället för att fortsätta klaga på varandra.

Längtar efter respekt

För om folk i olika åldrar börjar umgås får de förmodligen mer respekt för varandra.