Respektera reglerna – släpp inte hunden lös

Alltför många hundägare slarvar med att ha sina hundar i koppel, menar insändarskribenten.
Alltför många hundägare slarvar med att ha sina hundar i koppel, menar insändarskribenten.

Vi som bor i Sverige har förmånen att nyttja Allemansrätten och njuta av vår natur. Dessutom finns ju allmänna vägar där alla får promenera, även i Solhem i Spånga. Under lediga helger är det skönt att kunna ta långa promenader med hunden. Det gör jag och en väninna med våra hundar. Problemet är att det finns hundägare som inte följer de regler som Stockholm stad har formulerat, exempelvis följande: ”Hundar ska hållas kopplade utom på de hundrastplatser som kommunen anordnat.”

Detta kan endast tolkas på ett enda sätt eftersom det står SKA, vilket betyder att den är tvingande. Detsamma gäller regeln: ”Du som har hund ska alltid se till att din hund inte orsakar skada eller obehag för andra.”

Tyvärr utsätts vi ofta för obehag för att alla hundägare inte följer regler och inte kan kalla in sina hundar. Senast i dag kom en tik springande emot oss. Den osynlige ägaren stod långt ifrån och visslade men tiken lyssnade inte.

Dessvärre gillar inte alla hundar varandra och problem kan uppstå. Vi gick in i skogen för att undvika detta och väntade i cirka tio minuter innan ägaren kom och försökte få det till vårt fel. Liknande incidenter har hänt tidigare i samma område med en hanhund som sprang emot oss. Ägarinnan kunde inte kalla in sin hund utan sprang efter och piskade honom med kopplet. Märkligt sätt att kalla in hunden på! Den hunden sprang emot oss gång på gång tills vi gick därifrån.

Flera gör på samma sätt och verkar tycka att bara de har rätt till de allmänna vägarna.

Nej, vi har alla rätt att promenera där och på fältet i lugn och ro. Vi själva har alltid våra hundar kopplade i enlighet med reglerna. Anledningarna till det är både att inte skapa obehag för andra och för att skydda min egen hund från onödiga faror.

Vi vill njuta av våra promenader med våra hundar utan att folk som ignorerar regler gör livet surt för oss när vi kopplar av i helgen

Det är inte hundarnas fel att ägarna inte har kontroll över dem.

Yvonneen hundägare med respekt

Senast i dag kom en tik springande emot oss. Den osynlige ägaren stod långt ifrån och visslade men tiken lyssnade inte.