ANNONS

”De riktiga förlorarna fanns inte i fullmäktigesalen”

Trots bedrövelse över att Lidingö infört tiggeriförbud är Patrik Sandström (MP) glad över att nära hälften i fullmäktige var emot förbud.
Trots bedrövelse över att Lidingö infört tiggeriförbud är Patrik Sandström (MP) glad över att nära hälften i fullmäktige var emot förbud.
Istället för att se en utsträck hand som en möjlighet att hjälpa människor som har det som svårast i vårt samhälle, så skickar vi polisen på dem.
Oppositionsrådet Patrik Sandström (MP) kommenterar tiggeriförbudet som röstats igenom på Lidingö.
ANNONS

I går kväll beslutade Lidingö kommunfullmäktige att förbjuda människor att be om hjälp på Lidingö. Beslutet är en inskränkning i en basal mänsklig frihet och rättighet. Att som sista utväg vid fattigdom och nöd be andra människor om hjälp.

Inskränkningen ska genomföras med hjälp av ordningslagen och polis.

Istället för att se en utsträck hand som en möjlighet att hjälpa människor som har det som svårast i vårt samhälle, så skickar vi polisen på dem. Lidingö går samma väg som Staffanstorp, Sölvesborg och Vellinge. Moderater, Kristdemokrater och Lidingöpartister tar hjälp av Sverigedemokrater. Deras argumentation i kommunfullmäktige om varför ett förbud mot att be om hjälp skulle var en välgärning för de fattigaste och mest utsatta ekar från historien och århundranden av diskriminering.

Jag är bedrövad att Lidingö ska gå den här vägen, en kommun med en historia av humanism och som håller Lidingösonen Raoul Wallenberg högt.

Som Lidingös oppositionsråd är jag ändå glad att hälften av kommunfullmäktige (26-25 blev röstsiffrorna) stod upp för att Lidingö ska fortsätta verka i Raoul Wallenbergs anda. Jag vill tacka Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet för att ni visade att medmänsklighet och frihet, inte främst är partipolitiska värderingar, utan humana.

De riktiga förlorarna fanns inte i kommunfullmäktigesalen. De människor som är vana att vara ovälkomna och bli bortkörda har redan börjat lämna Lidingö.

En av anledningarna till att jag engagerade mig i Miljöpartiet var att partiet har tagit på sig att vara en röst för dem som inte har någon, utsatta människor, kommande generationer, djur och natur.

Det är unikt och svårt, ett ofta otacksamt men nödvändigt arbete.

Patrik Sandström (MP), oppositionsråd

ANNONS