ANNONS

”Riv inte Röda stugan i Älvsjöskogen”

Inte minst Älvsjö scoutkår behöver Röda stugan, skriver Evy Kjellberg.
Inte minst Älvsjö scoutkår behöver Röda stugan, skriver Evy Kjellberg.
Fastighetskontoret ansökt om rivningslov för Röda stugan i Älvsjöskogen. Riv den inte, manar Evy Kjellberg, i samordningsgruppen Behåll och utveckla Röda stugan i Älvsjöskogens naturreservat
ANNONS

Det ser mörkt ut för Röda stugan i Älvsjöskogen då fastighetskontoret ansökt om rivningslov.

Älvsjöskogens naturreservat genomkorsas av Myrvägen–Korkskruven innan det fortsätter i en smal remsa ner till Långsjön. Här finns en liten obebodd stuga, som skulle bli en tillgång som entrébyggnad med till exempel naturrum och/eller klubbstuga. Det vore mycket tråkigt om vi ”i morgon” vaknar och grävmaskinerna är i färd med att riva stugan.

I ett snabbt växande Stockholm blir det allt viktigare att bevara naturområden och naturnära mötesplatser. Ett naturrum för besökare till Älvsjöskogen som ger kunskap om grodor, andra djur, fåglar, växter, geologi och kulturhistoria med tonvikt på Älvsjöskogen, är ett sätt att utveckla Röda stugan och kringliggande miljö. En levande plats som gynnar ungdomars friluftsliv, barns lek, motoriska utveckling och förmedlar kunskap om naturen, vår hembygd och forna tiders livsstilar.

Lokalbehovet är mycket stort inte minst för Älvsjö scoutkår och Naturskyddsföreningen. Röda stugan skulle fylla ett stort behov.

Kostnaden för att riva stugan måste ställas mot de positiva värden som stockholmarna får i form av välbefinnande, förbättrad hälsa och lärande ifall stugan behålls och utvecklas.
När det negativa beskedet från fastighetskontoret blev känt bildade sju i området aktiva föreningar, som på ett eller annat sätt uttryckt sitt stöd för Röda stugan, samordningsgruppen Behåll och utveckla Röda stugan i Älvsjöskogens naturreservat.

Samordningsgruppen har sedan dess besökt stugan, startat Facebookgrupp samt arbetat fram en skrivelse där vi hemställer att staden stödjer ett bevarande och ser möjligheten till utveckling av Röda stugan i Älvsjöskogens naturreservat som ett naturligt nästa steg.

Skrivelsen har sänts till berörda nämnder samt överlämnats personligen till finansborgarrådet Karin Wanngård vid hennes besök i Älvsjö. Kom med du också i arbetet för att Röda stugan behålls och utvecklas!

Evy Kjellberg,

samordningsgruppen Behåll och utveckla Röda stugan i Älvsjöskogens naturreservat

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.