ANNONS

Rödingarnas flytt gav vittring av enat Ritorp

ANNONS

Efter en lång kamp för bevarande flyttade Solna stad två av de kulturhistoriska husen Rödingarna i Ritorp i slutet av maj.

Trots att flytten hemlighölls för att undvika protester hade en ganska stor skara samlats på plats.

Illa omtyckt, var flytten ändå tekniskt imponerande och minnesvärd. Men en annan sak gjorde ännu större intryck på en boende i Ritorp. För att göra flytten möjlig hade två körfält på Enköpingsvägen stängts av trafiken körde långsamt. En kraftfull gatubantning där vägen fick karaktären av lokalgata. Det gjorde att människor kunde gå och cykla fritt utmed och över Enköpingsvägen.

Norra och södra Ritorp var för en kväll som en enad stadsdel som åter fogats samman, något som inte upplevts sedan Enköpingsvägen blev E18 och byggdes om till 4-filig motorled i slutet av 1960-talet.

Glädjen grusades så klart av att anledningen till detta var att vägbarriären genom stadsdelen nu ska förstärkas ytterligare genom att Alliansen i Solna enigt beslutat att bygga trafikplats Ritorp enligt ideal och detaljplan från tidigt 1980-tal. En älskad och unik miljö ersätts av en trafiklösning som försämrar för gående, cyklister, kultur- och stadsmiljö.

Kvällen gav dock en vision om att en annan utveckling är möjlig. Med en annan inriktning på stadsutvecklingen kan vi skapa en vackrare och varmare stad för Solnaborna. En politik som prioriterar detta och inte främst möjligheten att så snabbt som möjligt kunna köra genom våra områden till och från Mall of Scandinavia behövs. För detta verkar det krävas en ny majoritet i stadsbyggnadsnämnden efter valet i september!

Mikael Ström

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.