Roj räddade mitt liv – låt teatern leva vidare

Roj-teatern har sin bas i Gamla Folkets hus i Handen.
Roj-teatern har sin bas i Gamla Folkets hus i Handen.

I en av de sista lummiga oaserna i centrala Handen ligger Gamla folkets Hus där Roj-teatern huserar. Detta hus och människorna som är verksamma där är på många sätt orsaken till att jag kan skriva dessa rader.

I augusti 2000 fattade jag vad som skulle komma att bli ett livsavgörande beslut.

En knapp månad efter min 16-årsdag bröt jag med stora delar av min dåvarande bekantskapskrets i samband med att jag flyttade till Haninge.

I min gamla bekantskapskrets kretsade livet kring att skolka i veckorna och supa på helgerna. Jag flyttade till Haninge och började gymnasiet i Fredrika Bremer och i samband med detta hittade jag även till Roj-teatern i Gamla Folkets Hus genom en klasskamrat.

Jag steg in genom dörrarna för första gången en augustidag år 2000 och det första som hände var att en av dem som jag i dag räknar till mina allra käraste vänner kom fram och sa att det var så roligt att se mig där.

Jag minns än i dag detta möte och för mig var det en chock att en främmande person kunde vara så öppen trots att vi aldrig träffats. För mig blev Roj det andningshål jag så länge letat efter i en i övrigt kaotisk värld. Under åren som gått sedan dess har jag tagit människorna på Roj till mitt hjärta och mitt engagemang i teatern och den övriga föreningsverksamheten är i dag en lika stor som självklar del av mitt liv.

Därför kändes det som ett slag i ansiktet när ryktet om att hela folkparksområdet hotas av rivning visade sig vara sant.

Haninge kommuns mark- och Expolateringsnämnd utreder just nu olika förslag för att omvandla denna sista återstående del av Handens kulturpark till bilvägar och bostadsområden. Ett genomdrivande av aktuella förslag kommer innebära att föreningar som Roj får upphöra med verksamheten och se vårt kära hus jämnas med marken. Alla förlorar vi vårt andningshål.

Utvecklingen av kommunen kan inte räknas i enbart kronor och ören. Ibland måste man se till de mänskliga värdena som kan vara nog så stora. I mitt fall handlade det om skillnaden mellan liv och död

En tacksam RoJ:are