Så får vi småföretag att flytta till Nacka

Nackas största arbetsplats CGI flyttar från Nacka strand.
Nackas största arbetsplats CGI flyttar från Nacka strand.

Miljöpartiet de gröna vill ställa om Stockholmsregionen till en långsiktigt hållbar region. Vi vill investera i förnybar energi, kollektivtrafik, åtgärder för unga, förbättrad välfärd, skapa bättre förutsättningar för småföretag och rusta upp miljonprogramsområden. På så sätt skapar vi förutsättningar för 9 700 nya jobb i Stockholmsregionen. Och det är bara på kort sikt – till 2016. På lång sikt blir det ännu fler.

Nu flyttar en av Nackas största arbetsgivare från kommunen och 1 000 jobb försvinner. Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är inte särskilt bekymrad. Han känner sig övertygad om att nya arbetsgivare flyttar in. Små och medelstora företag ger energi till Nacka och skapar tio gånger så många nya jobb som stora företag.

I dag har småföretagarna en tuff situation där många inte vågar anställa eller ens starta upp företag. Vi behöver en politik som gynnar småföretag. Våra förslag är de som företagen själva vill ha:

Gör det billigare att anställa, bland annat genom kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter.

Minska riskerna med att anställa genom att ta bort sjuklöneansvar de två första veckorna för företag med upp till tio anställda.

Skapa enklare regler och kortare handläggningstider för små och medelstora företag.

Starta en stödenhet i Nacka kommun för att hjälpa nystartade företag med allt pappersarbete.

Arbetslösheten är hög bland unga i Stockholmsregionen.

I Nacka görs insatser för att få ungdomar i jobb men det behöver göras mer. Vi vill få ner arbetslösheten med hjälp av startcentraler, lokala arbetsförmedlingar, som drivs av kommunen i samarbete med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet. Det lokala perspektivet är viktigt och det är vi i Nacka som vet vilka insatser som behöver göras just här. Med dessa satsningar skapar vi nya jobb. Och får ett miljövänligare och trevligare Nacka.

Åsa Marnell och Sidney Holm, Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Nacka