ANNONS

Så kan vi stoppa de farliga mopedisterna

ANNONS

Moppar har körts hejdlöst av pojkar under hela sommaren, speciellt på kvällar runt Nydalsparkens lekplats och på Tenstagången i Tensta centrum. De är ofta två tre stycken, maskerade och utan hjälmar, som sitter på samma moppe. Moppar körs ofta i trafikfarligt skick utan ljuddämpare.

Pojkarna vet knappast att man måste ha förarbevis för att köra moppe klass II och körkort för moppe klass 1 samt motorcyklar. Åldersgränsen för moped klass II är 15 år. Mopeden ska vara trafikförsäkrad.

Trafikens spelregler existerar inte för de här pojkarna. De har inte en tanke på att de utgör en allvarlig trafikfara för gående. Och att de kan förolyckas själva. Det var inte länge sedan en ung tjej blev påkörd av en motorcykel som tävlade med en moppe på Tenstagången i Tensta centrum. Minnet är kort för människan.

De här pojkarna ser ut att sakna respekt för gående. Polisen är sällan här på kvällar och pojkarna har redan hunnit smita i väg innan polisen kommer. Vad kan vi göra åt sådant respektlöst och okunnigt trafikbeteende? Polisen har rätt att beslagta en moppe, när de misstänker att motorn är trimmad. Problemet är att pojkarna fortsätter efter ett tag med andra köpta eller stulna moppar.

Polisen och allmänheten behöver ha bättre möjlighet att identifiera mopeder som körs trafikfarligt. Det skulle kunna vara så att även mopeder i klass II blir registreringspliktiga.

Skolorna i Järva behöver också ta större ansvar för trafikundervisningen och trafiksäkerheten. Utbildningen kunde varvas med teori och praktik för att öka barnens intresse för trafikregler. Barnen vill alltid lära sig något nytt och den inlärda kunskapen kommer sitta kvar som vuxen.

Föräldrarna har en viktig roll i trafiksäkerheten. Även föräldrarna behöver erbjudas möjlighet till utbildning i trafiksäkerhet tex genom föreningslivet. De här trafikkunskaperna kan föräldrar sedan förmedla till sina barn.

Markku Sirvio (M)

lokalpolitiker och

ANNONS

riksdagskandidat

En registrering även av klass II mopeder kan göra att fler trafikfarliga mopedister kan indentifieras, menar skribenten.foto: mostphotos.com

De har inte en tanke på att de utgör en allvarlig trafikfara för gående.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.