Säg nej till hetsjakten på de papperslösa

Efter att alliansregeringen krävt att fler verkställda utvisningar ska genomföras startades år 2010 projektet Reva av Migrationsverket, gränspolisen och kriminalvården. Projektet innebär att polisen aktivt ska söka upp papperslösa – något som i Skåne­regionen, där Malmö varit pilotstad, lett till att utvisningarna ökade med 25 procent under 2012. Många av de papperslösa som drabbats är ungdomar, som inte skyddas av sin låga ålder.

Stormningar av borgerliga vigslar, påtryckningar på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar och ID-kontroller både på arbetsplatser och på stan är några av metoderna som har använts i Malmö. Flera vittnar om att jakten lett till att människor med vad som upplevs vara ett utländskt utseende automatiskt misstänkliggörs och att rädslan hos papperslösa ökat markant. Plötsligt blir en promenad till skolan ett risktagande.

I Stockholm dit projektet kommer härnäst har vi fått ett smakprov på vad som kan komma att bli vardag. Här har plankningskontrollerna i tunnelbanan använts som tillfälle att också kolla människors status i landet.

Med tanke på att samhällets gemensamma resurser används till att så systematiskt peka ut en marginaliserad grupp är det uppseendeväckande hur få makthavare som hörs. Förändringarna ses som något som ligger på tjänste­personsnivå och det har varit tyst från dem med störst möjlighet att påverka situationen: politikerna. Dessa beslut är för viktiga för att politiker ska få skylla ifrån sig på tjänstepersoner; det måste bli tydligare att frågan handlar om politik och värderingar.

När projektet nu går in i en ny fas och kommer till Stockholm är det dags att den makthavande alliansen meddelar vad de tycker om att samhällets maktinstitutioner gör vardagen osäkrare för redan utsatta invånare – både dem med och utan medborgarskap.

Malmö har redan satt tonen. Nu är det upp till Stockholm att välja väg framåt. Alliansen i Stockholm måste ta ställning mot den inhumana behandlingen av stadens invånare.

Magda Rasmusson

språkrörskandidat

Grön Ungdom

Plankningskontroller i t-banan har använts för att jaga papperslösa, enligt skribenten.

Flera vittnar om att jakten lett till att människor med vad som upplevs vara ett utländskt utseende misstänkliggörs.