ANNONS

Säkrast att hålla ­avstånd till biltrafiken

ANNONS

Svar på insändaren ”Lär barnen gå säkert” den 22 juli:

Till dig som undrar hur förskolepersonal tänker när man går på höger sida med en barngrupp. Man måste vara säker och flexibel i trafiken, det lär man sig i körskolan när man tar körkort, det lär vi även barnen i skolan, säkerheten först. Både Trafikverket och Transportstyrelsen är noga med att påpeka att det inte finns generella regler på gångbana, vilket du verkar tro. Däremot om det inte finns gångbana så ska man gå på vänster sida av vägrenen eller körbanan.

Säkerheten först gäller när man är ute och går med en barngrupp. Det vill säga om gångbanan ligger på höger sida om körbanan så ska barnen gå så långt ifrån bilarna som möjligt det vill säga höger sida, om gångbanan ligger på vänster sida av körbanan så går man med barngruppen så långt ifrån bilarna som möjligt det vlll säga vänster sida. Barn är ganska oberäkneliga och därför vill vi såklart inte att barnen ska råka snubbla till och ramla ut i gatan och bli överkörda av en bil.

Det finns alltså ingen regel för att man ska gå på höger eller vänster sida av gångbanan så länge barnen går på det säkraste stället av gångbanan. Det ställer både Trafikverket och Transportstyrelsen upp på, då borde du också göra det? För det är en billig livförsäkring …

Säkerhetstänkande och ­flexibel lärare

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.