Sänk åldersgränsen för att rösta i valet

Just nu får man rösta i valet när man är 18 år. Det tycker jag är alldeles för högt. Jag skulle vilja att man sänkte åldern till 16 år. Vid den åldern är man tillräckligt mogen för att rösta och man kan ta eget ansvar.

Om man får rösta vid lägre ålder kommer man att få in fler röster vilket ger ett mer rättvist resultat. Om man får rösta vid 16 års ålder får man också känna sig mer delaktig i vad som händer i samhället genom att få rösta på det parti man vill ska vinna.

Nu kanske ni tror att de yngre röstarna inte kommer ta röstningen lika seriöst som de lite mer rutinerade, men det tror inte jag. Det kommer att finnas 16-åringar som tar valet mer seröst än de som är över 20 år.

För att detta ska bli möjligt måste riksdagen ändra i lagen till nästa gång och sänka åldern till 16 år istället för 18 år.

Visst kan även några nackdelar uppkomma. Till exempel skulle man kanske behöva skaffa större röstlokaler eftersom det skulle bli fler som röstar. Det skulle även kanske ta längre tid att räkna rösterna.

Jag tycker att ni partiledare där ute skulle kunna ta in lite information och kanske sänka åldersgränsen till röstningen till 16 år.

En missnöjd medborgare

En 16-åring är tillräckligt mogen för att rösta i valet, anser insändarskribenten.