ANNONS

Insändare: ”Sänk digitala trösklar för Danderyds äldre”

Äldre riskerar att hamna i utanförskap om de inte får hjälp att hänga med i den tekniska utvecklingen, anser skribenterna.
Äldre riskerar att hamna i utanförskap om de inte får hjälp att hänga med i den tekniska utvecklingen, anser skribenterna.
ANNONS

Unga har i dag generellt bättre kunskaper om IT än årsrika, och använder ny teknik i större utsträckning. Utan åtgärd riskerar ett digitalt utanförskap att växa fram. Vi i Liberalerna anser att det är angeläget att sänka de digitala trösklarna, därför vill vi stärka IT-kunskapen hos årsrika.

Vi föreslår i vår budgetmotion en ökad satsning på utbildningsinsatser som kan stärka äldres delaktighet i IT-samhället. Vi vill ge kommunerna möjlighet att söka bidrag hos Post-och telestyrelsen för insatser och utbildningar riktar sig mot årsrika.

Digitaliseringen har på senare år blivit allt mer framträdande. Moderna IT-system, appar och sociala medier har successivt kommit att ersätta traditionella metoder och arbetssätt. Utvecklingen går snabbt och inom en snar framtid kommer vi att se en kraftig framväxt av nya IT-tjänster inom allt fler samhällsområden.

Rätt använt kan det både effektivisera och avlasta många yrken. Inte minst har digitalisering och effektivisering av sjukvården stor potential. Digitala verktyg kommer bland annat kunna erbjuda digitala läkarbesök och bättre informationsdelning, vilket kan effektivisera arbetssätt, korta väntetiderna och i längden rädda fler liv.

IT är ingen fluga. Det finns fantastiska möjligheter för ökad delaktighet och kontakt mellan människor. Vi vill att Sverige ska vara en av världens främsta IT-nationer. Men det betyder också att vi ska vara en av världens mest inkluderande IT-nationer. Så formas en liberal IT-politik för 2000-talet.

Rebecca Bengtsson vice ordförande, Liberalerna Danderyd

Christina Örnebjär (L), riksdagsledamot

Vad tycker du? Skriv din åsikt här!

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.