Satsa på hållbart resande – inte vägar

Miljöpartiet vill se Spårväg Syd rulla. Det är ett viktigt spår för ett växande och hållbart Södertörn. Därför lägger vi i en flerårig satsning på fem miljarder för att bygget ska komma igång i närtid. Moderaterna lägger sitt krut på att skjuta projektet på framtiden.

När trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) ska förklara varför häver han ur sig att ”vi bygger riktig kollektivtrafik med riktiga pengar när det finns riktiga bostadsplaner och riktiga överenskommelser”. Ett magstarkt påstående när Södertörnskommunerna växer så det knakar, bygger allt vad vi orkar och sedan länge har växt ur den befintliga kollektivtrafiken.

Det här innebär i praktiken att trafiklandstingsrådet nu bromsar en del av Stockholms län som vill växa. Det är oansvarigt. Han hoppas nu på staten, att få pengar från Sverigeförhandlingen till Spårväg Syd. Det är ett önsketänkande som också tillbakavisas från Sverigeförhandlingens utredningssekreterare Hans Rode som utanför deras uppdrag.

Det här handlar tyvärr i grund och botten om ett ointresse för kollektivtrafik hos dem som har det politiska ansvaret. Kristoffer Tamsons företrädare, Christer G Wennerholm, menade att tunnel­banan var färdigutbyggd och att trängselskatterna skulle gå till Förbifart Stockholm istället för till den kollektivtrafik de var tänkta till. Sedan ändrades retoriken och moderaterna lovade att de hade råd med både motorväg och kollektivtrafik. Allt till alla. Önsketänkande det också.

Så nu väntar vi på tåg och satsningar som aldrig tycks komma. Det är dags att vinka adjö åt en allians som bara tycks ha dyrare månadskort att erbjuda alla som är beroende av en fungerande kollektivtrafik idag och imorgon.

Det är dags för en politik och för politiker som prioriterar ett hållbart resande. Vad väntar vi på?

Dan Gahnström (MP),

kommunalråd Botkyrka

Marica Lindblad (MP),

kommunalråd Huddinge

Malin Karlsson (MP),

trafikpolitisk talesperson

i Stockholms läns landsting

Resenärerna väntar på tåget – Moderaterna väljer motorvägen, menar insändarskribenterna.Foto: Arkivbild

Nu väntar vi på tåg och satsningar som aldrig tycks komma.