Satsa på idrott för ett friskare Sundbyberg

Sundbyberg toppar sedan några år listan över störst befolkningsökning i procent i hela Sverige. Varje år blir vi tusentals fler invånare och skattebetalare i Sundbyberg. Vi är numera över 44 000 invånare och det är en ökning med 3,4 procent under 2014.

Många är de idrotter och föreningar som dragit nytta av detta med en expanderande skara medlemmar och aktiva.

Nu är det dock i praktiken fullt i hallar och på fotbollsplaner. Föreningarna får börja med ”väntelistor” och tacka nej till ung­domar som vill börja idrotta. Det är dags att ställa frågan till Sundbybergs politiker om vad de vill med idrotten i Sundbyberg. En långsiktig och väl förankrad plan om vad Sundbybergs stad vill med idrottslivet i vår kommun behövs. En långsiktig investeringsplan där idrotten får sin del av de ökade skatteintäkterna. Detta beslut bör tas skyndsamt och i stor enighet eftersom det är nu som behovet finns och inte om 10–20 år.

Jag är personligen helt övertygad om att en satsad slant på idrott i alla dess former betalar tillbaka tack vare lägre kostnader i ett senare skede i livet. Jag tror att vi genom en friskare och positivare befolkning spar pengar för socialtjänst, sjukvård, äldrevård samt hemtjänst. En satsning på idrott spar glödlampor, krossade rutor och gör befolkningen friskare.

Jag tycker att vi ska våga vara positiva till idrott i alla dess former, från vaggan till graven. Skapa förutsättningar för idrott och motion under hela livet. Sätt höga mål kring antal aktiva barn och ungdomar. Erbjud möjlighet till ”spontan idrott” på tider när alternativsysselsättningen skulle vara mest negativ. Jag tänker till exempel på kvällsfotboll på riktiga planer en fredag- eller lördagkväll.

Det är dags att gå från visioner och ord till handling. Vad vill Sundbybergs stad och våra politiker?

Jan Kihl, ordförande i ­Sundbybergs idrottsallians

Sundbybergsborna bör ha chans att idrotta hela livet, till exempel på planer för spontanfotboll, anser Jan Kihl.Foto: Mostphotos.com