ANNONS

Insändare: ”Se medborgarna som en resurs”

Skribenten hoppas att invånarna får tycka till om Mörby centrum.
Skribenten hoppas att invånarna får tycka till om Mörby centrum.
ANNONS

Rätten att överklaga myndighetsbeslut är grundläggande för en rättsstat. Utbyggnaden av Mörby centrum väckte så starka känslor bland Danderydsborna att den resulterade i omfattande politiska förändringar i mandatfördelningen i valet 2010.

Att enbart de vars boende angränsar till ett planerat bygge ska ha rätt att överklaga ter sig märkligt när det är fråga om en omstöpning som berör en stor del av kommunen. Dags för lagstiftaren att se över detta.

Det kan ofta vara bra med tid för eftertanke, särskilt när det gäller spektakulära projekt som påverkar stora områden med många involverade. En överklagandeprocess kan ge tid för sådan, när makthavande upplevs köra över enskilda och opinioner.

Förhoppningsvis har man lärt sig något så att man nu är villig att föra en dialog med medborgarna så att vi under detta mångåriga projekt får ett upprustat Mörby centrum som fyller Danderydsbornas behov och önskemål – kanske mer lagom och inte så stort som planerat.

Det bör understrykas att de nya bostäder, som planeras vid Golfbanevägen ingalunda blivit försenade på grund av några överklaganden, tvärtom – tack vare att Danderydsborna var alerta och överklagade koncessionen för kraftledningarna, så blev det möjligt att frigöra mark för bebyggelse efter det att luftledningarna markförläggs. Något som är på gång men ännu inte helt genomfört.

Låt inte medborgarinflytandet enbart stanna vid tomma ord. Se medborgarna som en resurs och inte som ett hinder. Vid ett besök på länsstyrelsen för ganska många år sedan fick jag höra beslutande tjänsteman sucka: ”Medborgarna är bara till besvär – kommunerna är våra skötebarn”. Med sådana attityder är det kanske bra att hoppa över länsstyrelserna vid överklagandeprocesserna. Glöm dock inte att för alla kommunala och statliga tjänstemän gäller att komma ihåg att det är vi medborgare som betalar deras löner.

Anita Enflo

Håller du inte med? Skriv en replik här!

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.