Servicehus borde heta seniorförvaring

Man kan undra hur mycket den styrande majoriteten i stadsdelsnämnden vet om äldres behov. Man gör allt för att försämra servicen i ”servicehuset” som numera borde heta ”seniorförvaringen”.

Först tog man bort fotvården, som funnits där i alla år, med olika motiveringar. Man hade inte råd att bidra till hyran. (Ingen har bett om det.) Man hade ingen skyldighet att tillhandahålla fotvård och man hade ingen lämplig lokal! Nej, den befintliga lokalen hade man ju gjort om till förråd.

Nu hänvisas till hemfotvård, som blivit cirka 30 procent dyrare, eller till fotvård på olika adresser i området. Man tänker inte på att många inte vågar gå ut på vintern och riskera att halka på dåligt sandade vägar. Dessutom kan man behöva ledsagare, och vem har tid med det efter alla personalminskningar? Man har dessutom tagit bort vaktmästartjänsten. Varför? Nu har de styrande dessutom kommit på den geniala idén att utbilda personal som ska ta hand om dementa i hemmet mellan klockan 8 och 16. Det visar att man inte har en aning om hur dementa fungerar. De ska sitta i sin ensamhet och kanske inte ens veta hur man kokar en kopp kaffe. Man kan plötsligt få för sig att i desperation göra de mest vansinniga saker, som att riva loss duschslangen (det har förekommit). Man lägger sina räkningar på de mest konstiga ställen med mera.

Förvirrad kan man ge sig iväg ut och inte hitta hem. Men efter klockan 16 får man inte vara dement! Vad ska vi ha ett servicehus till om inte för att kunna erbjuda ett säkert boende och god omvårdnad?

Nej, det gäller tydligen bara att spara pengar.

PRO Kista