ANNONS

Sjuklöneansvaret dyrt för små företag

ANNONS

4 av 5 nya jobb kommer från de små företagen. Men nästan vart sjätte småföretag har avstått från att anställa eftersom de tvingas betala sjuklönen under de två första veckorna.

Sjuklönekostnaden är dyr och den är oerhört svår att planera för. Det är dessutom både orimligt och orättvist att jag som företagare ska betala för sjukdom som inte har någon som helst koppling till jobbet, som influensor, förkylningar eller när någon skadar sig på fritiden.

Nu känns det som om politikerna äntligen insett hur stort detta problem verkligen är. Regeringen har lagt förslag om att införa ett nytt betydligt bättre och enklare högkostnadsskydd. Det är ett riktigt bra första steg.

Socialdemokraterna vill ta bort den andra sjuklöneveckan. Det är en bra ambition men rätt meningslöst eftersom 80 procent av all sjukfrånvaro är kortare än en vecka. Förhoppningsvis kan våra politiker enas om en lösning som rejält minskar både kostnaderna och byråkratin. Det skulle leda till tillväxt och nya jobb. Det vore bra för välfärden och för företagen men framför allt för alla arbets­lösa och jobbsökande. Jobben kan bli fler om politikerna vill.

Mattias Kranz, ordförande Företagarna Upplands-Bro

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.