Ska p-vakterna ta en genväg till polis?

Svar på insändaren ”Gör p-vakterna till lokala ordningspoliser” den 30 juni:

Cirka 8 000 personer söker till de 300 platser som polishögskolan erbjuder per halvår, alltså mindre än fyra procent som kommer in.

För att komma in krävs det att man klarar en hel del särskilda krav som syn, hörsel, stress, psyke, betyg, lämplighet och säkerhetsprövning. På det följer en nästan 3-årig utbildning.

Hur tänkte du när du då föreslog att parkeringsvakterna ska göras om? Slipper de söka? Kan man gå en genväg – bli parkeringsvakt och sedan direkt bli polis med rätt att bära vapen, köra blåljus och ta sig an olika komplexa situationer som poliserna utsätts för, det som kräver rätt person utifrån egenskaper och utbildning?

Du säger att de inte skulle kosta några resurser eftersom parkeringsvakterna redan är anställda, menar du då att utbildningen på cirka tre år inte behövs eller kostar något för att man har en anställning som parkeringsvakt?

Och varför väljer du parkeringsvakter (många parkeringsvakter är ju anställda av privata företag), varför inte tågförare, butikskontrollanter, väktare, anställda på försäkringskassan eller vilket annat jobb som helst?

Att man vill ha fler poliser är ju en sak och det kan jag hålla med om, nu har regeringen bestämt ett visst antal, men att skriva som du gör utan ha någon bakgrund eller förståelse för polisyrkets krav, arbete och utbildning är att kasta bort din tid och alla andras. Läs på lite om polisen innan i stället.

RK