Skaffa reflexer och visa hänsyn

Befolkningen i Åkersberga är skrämmande dålig på att använda reflexer. Det kvittar om ni bara ska springa ett litet ärende till Centrum eller när ni står och väntar på bussen.

Däremot är ni väldigt bra på att skälla ut busschafförer som fått tvärbromsa då de i sista sekund fått syn på er, då ni stått och blinkat med en minimal ficklampa, utan någon enda liten reflex hängande på väskan eller jackan. Ni syns inte! Kläder äter ljus i mörkret, även om jackan är vit, och desto fler jackor är svarta.

Reflexer är en billig livförsäkring. Men det så klart, det är väl inte tillräckligt cool att bära reflex?

Jag ser flera kliva av från bussen vid Stava Värdshus på väg hem från jobbet, för att byta buss. Cirka en av tio har reflex, om ens det. Och nej, det funkar inte att ha en liten reflex på ryggsäcken, som ni hänger på ryggen när en bil eller buss kommer framifrån.

Påsydda reflexer på kläder blir snabbt gamla och oreflekterande när de tvättats några gånger. Det finns enkla ”snap-on” reflexband att sätta kring ett ben eller på armen.

Reflexlös i vintermörkret är för mig likställt med att vara totalt respekt­lös och elakt nonchalant mot busschaffisarna och mot bilisterna

KS