ANNONS

Skärgårdsstaden har blivit en anonym förort

Bostäder i Värmdö
Insändarskribenten är missnöjd med Skärgårdsstadens utformning.
ANNONS

Oj, oj, att det gick så fort att tappa den röda tråden från detaljplanen med sina visioner och målen i handlingen ”Fördjupad viljeinriktning för planeringen av centrala Gustavsberg”. Inte ett spår av ”Gustavsberg skärgårdsstaden” utan som vilken anonym förort som helst och inte heller ett spår av naturanpassning och ekologiskt tänkande som är ett huvudnummer i vår tid.

I illustrationen till planen anar man möjligheten till en modern arkitektur i tiden som med sin oregelbundna placering stämmer med skärgårdens byggande efter naturens förutsättningar. Första konkreta projektet oroar inför de kommande. Arkitektur är ett mått på ett samhälles kultur och bidrar vid de goda exemplen till förstärkning av ortens kulturella identitet och varumärke och det innebär stort ansvar från plan till gestaltning, utvärdering och byggande.

Mitt i Värmdö skriver att 400 000 kronor har avsatts för inspirationsresor. Kan bara tydas som att man sett men inte förstått eller så har man valt fel exempel. Men det är kul att resa. Betydligt bättre exempel än i förslaget finns att studera för en bussbiljett till Hammarby Sjöstad och helst till Norra Djurgårdsstaden och Årstafältet. Ur handlingen: ”Fina och ljusa lägenheter”. Kvarnbergsterassen är en sluttning mot norr. Lägenheterna får begränsat solljus. De mot öster får morgonsol ett tag och de mot väster får kvällssol ett tag. Endast genomgående lägenheter får bra ljus. Terrass med gräs på taket och anslutning till naturen i sluttningen skulle kunna hjälpa en del av detta. Ur handlingen: ”Två av huskropparna är rundade för att bygga vidare på arkitekten Olof Thunströms runda hustradition”. De två huskropparna är inte runda utan punkthus som vilka som helst. Thunströms runda hus är en arkitektonisk pärla som är ett bra exempel på en byggnad som starkt bidrar till varumärket. Men det är en solitär som är sig själv nog. Ett byte av fönstren till fönster med excentriska mittposter skulle förstärka Olof Thunströms tanke att de förstärker cirkelrörelsen i den runda formen. Man skulle dessutom få bättre värmevärden. Därpå behöver huset ett innehåll med stark kulturanknytning såsom bibliotek, utställnings- och samlingslokaler.

Hur skulle man kunna rädda detta så att detaljplanens ambitioner inte rinner ut i Farstaviken? Några förslag: Anställ en stadsarkitekt med meriter från komplexa projekt som detta och som förstår att hålla hårt i den ”röda tråden”. Värmdö tillhör en av de kommuner som inte har en stadsarkitekt. Arbeta med en arkitekturpolicy med Sveriges Arkitekters häfte: Arkitektur och politik som grund. Bägge dessa förslag skulle dessutom ge bygglovshandläggare och byggnadsnämnd något att hålla sig till i sina bedömningar i vårt snabbt förändrade samhälle. Spetsa gärna litteraturen med Christer Asplunds bok ”Place management – new roles for place managers in rebuilding European wealth.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.