ANNONS

Skärp straffen för bostadsinbrotten

ANNONS

Nu under sommaren oroar sig många för inbrott. Med all rätt; under sommaren ökar antalet inbrott markant eftersom kriminella vet att många lägenheter står tomma. Polisen varnade nyligen för att juli blir en peak i antalet anmälda bostadsinbrott.

Med över 5 800 anmälda inbrott i Stockholms län under 2013 toppar vi statistiken i antalet anmälda brott. Tyvärr hänger personuppklarningsprocenten inte alls med i samma utsträckning. Bara tre procent av de anmälda inbrotten kunde klaras upp och en gärningsman knytas till brottet. Det duger inte! Polis och rättsväsende har haft en historisk ökning av anslagen sedan Alliansen tillträdde 2006. Med det i ryggen har vi som skattebetalare rätt att förvänta oss ökad effektivitet och fler utredda och uppklarade brott.

Ett sätt att få upp uppklarningsprocenten är att öka straffen för bostadsinbrott. I dag är det så att de flesta som döms för bostadsinbrott i regel får mellan sex och tio månaders fängelse. Förstagångsdömda slipper ofta fängelse helt – och därmed även fotboja. Det är oacceptabelt och måste ändras.

Alliansen föreslår därför en straffskärpning för inbrott. Förslaget innebär att en ny brottskategori införs i brottsbalken – inbrottsstöld – med ett minimistraff om ett år. Med detta får vi ett straff som bättre svarar emot den allmänna rättsuppfattningen och till den kränkning ett inbrott alltid innebär för brottsoffren. Höjt straff ger också ett starkt incitament för polisen att prioritera den här typen av brottslighet.

Järvafältet är hårt drabbat av inbrott. Just därför är det viktigt att polisen prioriterar detta. Polis, fastighetsägare och staden kan tillsammans uppnå goda resultat.

Jag vill se ett bättre förebyggande arbete mot brott och en kraftigare reaktion på de brott som faktiskt begås. En straffskärpning för inbrott är ett sätt att göra detta på.

Jag är helt säker på att detta kommer att öka tryggheten för boende i och omkring Järvafältets olika stadsdelar.

Ole-Jörgen Persson, riksdagskandidat för Nya moderaterna, bosatt i Tensta

Straffet för bostadsinbrott måste bättre motsvara den allmänna rättsuppfattningen, menar skribenten.arkivbild

ANNONS

En ny brottskategori införs i brottsbalken – inbrottsstöld – med ett minimistraff om ett år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.