ANNONS

S: Höj skatten och erbjud gratis kulturskola

På lördag bjuder Kulturskolans elever på musik i Sollentuna centrum.
Socialdemokraterna i Danderyd vill göra Kulturskolan kostnadsfri.
Kommunen har problem med missbruk bland unga. Men enkelt sätt att få ungdomar att intressera sig för positiva och kreativa aktiviteter är att stödja kulturskolan, skriver Karsten Inde (S)
ANNONS

Politiken i Danderyd förfasar sig över det tilltagande missbruket av droger i kommunen. Man står handfallen inför det faktum att vi leder den mindre smickrande ligan i länet över barn och ungdomars bruk av narkotika, alkohol och tobak.

När Socialdemokraterna motionerar om krafttag och mer resurser till förebyggande och långsiktiga program för att minska ungdomars destruktiva vanor duckar majoriteten i kommunfullmäktige. Inget som rör den-låga-skattens-politik kan accepteras.

Ett av flera sätt att få ungdomar att intressera sig för positiva och kreativa aktiviteter är att stödja kulturskolan.

Ett annat är ett mer aktivt föreningsliv. Att välja ett drogfritt liv är enkelt om man har ett intresse för musik, teater, konst eller idrott. Så är det, det visar all forskning och all erfarenhet.

Inför 2019 års budget som ska antas i kommunfullmäktige vore det enkelt för Moderater, Liberaler och Kristdemokrater att bejaka en satsning mot ett drogfritt Danderyd. Men Danderyd väljer att inte sänka den höga kostnaden (högst i landet!) för ungdomar att delta i kulturskolan. Man tror att alla har råd som vill lära sig spela instrument eller teater eller utveckla sina kreativa intressen och talanger. Så är det inte.

I många kommuner i Sverige ser man nyttan av en satsning på idrott och kultur för ungdomar. Där går det alldeles utmärkt att sänka avgiften till kulturskolan eller göra den avgiftsfri, och på så sätt underlätta tillgängligheten till upplevelsen att kunna spela ett instrument, sjunga i kör eller spela teater. I Stockholm kostar en termin 500 kronor, medan Danderyd har en nära tre gånger så hög avgift. I flera kommuner är kulturskolan gratis. Varför? Därför att tillgången till kultur SKA vara utan kostnad.

Socialdemokraterna i Danderyd kan mycket väl tänka sig höja skatten med 4 öre och göra Kulturskolan kostnadsfri. Den investeringen kan bli extremt lönsam om vi håller bara en ung människa drogfri.

Karsten Inde (S)

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.