ANNONS

SD: Skattepengar 
ska inte gå till trams

Sporthallen, Kungsängen, Upplands-Bro, Konst, Pingpong
Kungsängens nya sporthall står nu på plats. Peter Johanssons verk ”Pingpong” väntas ta plats intill hallen i december.
”Excentriska försök att ”hamna på kartan” genom kostsamma konstprojekt får man göra med egna resurser. Offentlig konst ska upprättas med just offentligheten i åtanke”, skriver företrädare för Sverigedemokraterna.
ANNONS

”Konsten ska rycka tag i oss, väcka oss och ge oss nya perspektiv”.

Detta sa Mattias Peterson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, efter att ha ”smashat” bort 800 000 kronor av skattebetalarnas pengar på den omtalade ”Pingpong”-statyn som ska pryda omgivningen utanför den nya sporthallen i Kungsängen.

Två frågor väcks: hur mycket ska kommunen få sväva ut från sitt kärnuppdrag och vad får det egentligen kosta?

I fallet med Pingpong tillsatte kommunen en jury som utsåg den smurfliknande skulpturen till vinnare. Oavsett vad man tycker om resultatet kan vi konstatera att brister finns i processen för utsmyckning av det offentliga rummet. I vanlig ordning fick allmänheten uttrycka sina synpunkter först när beslutet redan var taget.

För 800 000 kronor hade man kunnat delfinansiera något som efterfrågas av invånarna, eller välbehövliga trygghetsinsatser.

Katarina Olofsson och  Leonid Yurkovskiy (SD)

Skulpturen är i detta fall särskilt iögonfallande, vilket gör beslutet än mer angeläget att förankra hos folket. För 800 000 kronor hade man kunnat delfinansiera något som efterfrågas av invånarna, eller välbehövliga trygghetsinsatser.

Man kan föreställa sig den samlade kostnaden för liknande projekt i Sveriges alla kommuner över tid – det blir ett hänsynslöst slöseri som skulle göra skillnad på andra områden.

Vi föreslår att kommunen fokuserar på sina kärnuppdrag och det som efterfrågas av invånarna. En linje vi även driver på regional nivå, där vi snart presenterar ett nytt kulturpolitiskt program med fokus på sparsamhet och folkligt inflytande.

Excentriska försök att ”hamna på kartan” genom kostsamma konstprojekt får man göra med egna resurser. Offentlig konst ska upprättas med just offentligheten i åtanke, både när det gäller estetik och ekonomi.

ANNONS

En kultur som tolererar att pengar går till vad som alltmer uppfattas som ”kommuntrams”, ska inte utgöra en politisk norm. Tvärtom ska vi göra vårt yttersta för att invånarnas hårt inarbetade skattepengar används för att värna invånarnas intressen.

Katarina Olofsson (SD) gruppledare, Upplands Bro
Leonid Yurkovskiy (SD) kulturpolitiskt ansvarig, 
Region Stockholm

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.