ANNONS

”Skattesmäll kan bli farlig på sikt”

Anki Svensson
Anki Svensson.
Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd, kritiserar det nya styrets skattehöjning. "Lättsinnigt och ansvarslöst", skriver hon i debattartikeln.
ANNONS

I över två decennier har Tyresö kommun uppvisat ekonomiska överskott. Men på senare år har resultaten varit otillräckliga, bland annat för att säkerställa medel för framtida penisionsavgångar. Det beror i grunden på ett högt kostnadsläge för verksamheterna och måste mötas därefter; med effektiviseringar, prioriteringar och strikt budgetdisciplin. Låga intäkter som kräver skattehöjningar är varken förklaringen eller svaret.

Ändå är just detta hanteringen från S, L och MP – Tyresös nya vänsterstyre. Deras allra första beslut är en kraftig höjning av kommunalskatten, från 19,50 till 19,95 procent.

Lättsinnigt och ansvarslöst

Ingen ansträngning görs överhuvudtaget för att undvika ett högre skatteuttag. Lättsinnigt och ansvarslöst. På sikt kan det även betyda att problemen snarare förvärras än avhjälps då det antas leda till en tydlig försvagning av hushållens ekonomi vilket får påverkan på kommunens konkurrens- och attraktionskraft.

Den positiva utveckling av skattekraften som Tyresö haft en längre tid, och som gjort att vi kunnat göra betydande investeringar i välfärden, riskerar effektivt att bromsas in. Något som i sin tur påskyndas av den lågkonjunktur som närmar sig.

Vi kommer nogsamt att granska hur varenda krona spenderas

Redan nästa år gör SKL bedömningen att skatteunderlaget kommer att dämpas, samtidigt som behovet av välfärdstjänster ökar i takt med de demografiska utmaningarna. Det fordrar skarpa reformer och skatter som stimulerar jobb och tillväxt, inte det omvända.

ANNONS

I Stockholms län är det bara Nykvarn, Sigtuna, Botkyrka och Södertälje som från 1 januari 2019 kommer att ha högre skattesats än Tyresö. För en vanlig familj med två inkomster innebär höjningen mer än 3 000 kronor extra i skatt per år. Skillnaden mot Nacka blir drygt 10 000 kronor och mot Stockholm, som samtidigt sänker skatten, över 15 000 kronor.

Totalt motsvarar höjningen ungefär 55 miljoner i ökade skatteintäkter för kommunen. Vi kommer nogsamt att granska hur varenda krona spenderas, för din och andra skattebetalares räkning.

Anki Svensson (M) Oppositionsråd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.