ANNONS

Skolmaten måste ge tillräckligt med energi

ANNONS

Jag är med i matrådet och vi har möte två gånger per termin. Jag och alla andra i matrådet har framfört våra åsikter men det känns inte som om de tas på allvar.

Jag är inte en sådan som alltid klagar på skolmaten, men nu är det riktigt dåligt. Flera gånger i veckan är det många som går till Parkgrillen eller inte äter alls. Och eftersom de flesta slutar klockan fyra är man riktigt hungrig och har ingen energi för att jobba. Vi blir pushade för att få bra betyg och jobba i skolan. Men när man inte har någon energi blir det svårare.

Det är inte så att vi är kräsna, man försöker äta ändå men i vissa fall går det faktiskt inte! Jag vet även lärare som inte äter skolmaten pga att det är dålig mat.

Just nu läser vi näringslära i hemkunskapen, där vi lär oss att äta efter tallriksmodellen vid varje måltid, i alla fall kolhydrater och proteiner. Det får vi inte alltid i skolan. Två gånger på åtta veckor är det potatisbullar/blodpudding med lingon. Om man äter potatisbullar vilket många gör eftersom blodpuddingen är väldigt dåligt tillagad, så får man inget protein till det. Hur är det tänkt; att man ska äta potatisbullar tillsammans med blodpudding för att få protein? Att bara äta potatisbullar är som att äta kokt potatis. När jag sa det till matrådet tog dem det som att vi inte tycker om potatisbullar, men det gör vi. Men bara potatis vill nog ingen äta!

En till sak är att vi en gång per åttonde vecka får raggmunk med humus! Visst humus innehåller protein och är gott till viss mat men till raggmunk går det inte att servera! Varför inte bara bacon eller skinka? Är det så svårt att servera bra och näringsrik mat? På hemkunskapen lär vi oss också att inte äta halvfabrikat, för att vi inte vet vad som finns i maten och det är mycket mindre näring i det. Halvfabrikat är faktiskt inte billigare än att laga mat med råvaror.

Hur mycket näring är det egentligen i skolmaten? Det behövs en förändring!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.