Min lokala hjälte

Skrota Näckenbadet – bygg nyt bad i Boo

Insändarskribenten föreslår att pengar satsas på ett nytt bad i Boo i stället för att reparera Näckenbadet.
Insändarskribenten föreslår att pengar satsas på ett nytt bad i Boo i stället för att reparera Näckenbadet.

För länge sedan när Boo var en egen kommun och när planeringen av Orminge pågick, diskuterades en simhall i kommunen. Invånare i Boo har sedan dess begärt att simhallen skulle konkretiseras. Sammanslagningen av Boo, Saltsjöbaden och Nacka gjorde att bassängen aldrig blev av. Detta trots att de politiska partierna tar upp frågan i sina valprogram och lovar rutinmässigt från val till val att bygga en simhall i Boo. Men Saltsjöbaden passade på kort innan Nacka blev storkommun och satte igång med en utomhusbassäng med plasttält. Sedan fick man efter sammanslagningen en överbyggnad med permanent hall.

Hela provisoriet krävde sedan dyra återkommande reparationer och ombyggnader.

Nu är det så illa att badet är stängt, och det lönar sig inte längre att ytterligare reparera och kasta än mer miljoner i vattnet. Bassängen läcker igen och är så dålig att den kan klappa ihop. Statistiskt finns det en simhall på 23 000 invånare i landet.

Simhallar ger motion oberoende av kön, ålder och funktionshinder, året runt, med hög besöksfrekvens, och från tidigt på morgonen till sent på kvällen.

Nacka bör ha plats för fyra simhallar, men har bara en som fungerar. Ekonomiskt och besöksmässigt sett bör man nu ersätta Saltisbassängen med en bättre placerad i Boo.

I och för sig har det nämnts att bassängen i Gustavsberg bör duga för Boobor, men då duger Nacka simhall ännu bättre för Saltsjöbaden och med det argumentet kan man ännu bättre stänga Nacka simhall, för från Sickla är det närmare till Medborgarplatsens- och Eriksdalsbadets bassänger än från Boo till Gustavsbergs simhall.

I Boo finns många fler invånare än i Saltsjöbadens upptagningsområde – utbyggnadspotentielen kommer dessutom att förstärka diskrepansen ännu mer – men i och med att Saltis är Moderaternas kärnområde vill man ändå ersätta simhallen där igen.

En ny hall i lilla Saltis kan man i alla fall svårligen – än mera med valet i sikte – sätta igång med utan att samtidigt äntligen bygga simhallen i Boo!

Nacka bör ha plats för fyra simhallar, men har bara en som fungerar.