ANNONS

Debatt: ”Släpp prestigen i flyktingfrågan!”

ANNONS

I Solna finns goda möjligheter för flyktingar att snabbt rota sig i samhället. Solna har låg arbetslöshet, även bland utlandsfödda. Det finns gott om arbetsplatser tack vare ett bra företagsklimat.

För oss liberaler är det självklart att vi ska ta vår del av ansvaret. Solna kommer att ta emot 268 personer med uppehållstillstånd under 2016 enligt den nya anvisningslagen. Många kan få boende genom de avtal som staden tecknat med olika hyresvärdar. Men det behövs också en del tillfälliga bostäder. Därför kommer ett hundratal modulbostäder att byggas i Huvudsta för att klara mottagandet i år.

Därför är vi både besvikna och förvånade över att oppositionen röstade för åtgärder som försvårar för Solna att klara mottagandet. S, MP och V ville i praktiken stoppa modulbostäderna tills alla andra alternativ uttömts, även att låta flyktingar bli inneboende. Alla är överens om att modulbostäder bara kan vara en tillfällig lösning. Men att bo i ett uthyrningsrum, är inte det en tillfällig lösning? S hävdade i debatten att det inte behövs så många modulbostäder eftersom det finns lediga hyresrätter i Solna. Vi undrar hur många bostadssökande som håller med om det?

Självklart fortsätter staden att pröva olika lösningar. Men det tvärstopp som oppositionen föreslog hade skapat stor risk för att Solna inte klarat mottagandet. Att låtsas som om vi skulle ha lång tid på oss att kolla upp olika alternativ är inte ansvarsfull politik. Runt om i landet sitter 10 000 personer på Migrationsverkets boenden, trots att de fått uppehållstillstånd, därför att de inte kunnat anvisas till en kommun. En del av dessa väntar på att komma till Solna. Det är viktigt att så många goda krafter som möjligt jobbar tillsammans. Därför uppmuntrar vi de rödgröna partierna att släppa på prestigen och tänka om.

Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningskommunalråd (L)

Peter Edholm, kultur- och fritidskommunalråd (L)

Martin Andreasson, 1:e vice ordf. socialnämnden

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.