ANNONS

Slopa regeln om gul signal

ANNONS

Svar på insändaren ”Den bil­turen blev dyr” den 11 februari:

Jo, man måste stanna på gult. Gult är således lika med rött! Men hur många vet det. Varför har man då gult? Enligt Transportstyrelsen är det för att en bilist som kommer i hög fart och inte kan stanna för ”strecket” successivt ska kunna bromsa medan gult råder och således undvika att bli påkörd i baken!

Ett problem i sammanhanget är att strecket inte alltid syns eller ens är målat i vägbanan. Denna finess har undgått de allra flesta. Varför kör då alla dessa mot gult? Sannolikt av gammal vana och för att man vet att korsande trafik har rött. Det vill säga körbanan är fri och man kan inte skada någon.

Jag föreslår att man slopar gult och tillåter bilister som kör mot rött att få lagens tillåtelse att successivt bromsa in efter det att strecket passerats. Det gula ljuset skulle då också kunna ersättas med blinkande rött. På så sätt sparas även en stor slant då stolparna bara behöver röda och gröna ljus.

Men kanske är det så så att Transportstyrelsen behöver litet stora böter då och då för sin verksamhet. Dessutom heter det för säkerhets skull att ”okunnighet fritar inte från ansvar”. En god idé skulle därför kunna vara att starta en kampanj i tv och tidningar för att bota denna okunnighet.

Thorsten Fridlizius, Ella gård

ANNONS