Slotten ska vara allas egendom

Svar insändaren ”Slotten är våra barns” av Signaturen Rojalist. Mitt i Nacka den 23 juli.

Du argumenterar stundtals väldigt underligt. De anslag som kungahuset fick år 2012 var ofattbara 123 501 000 kronor. Av dessa pengar gick det mesta till annat än att bevara slotten, inte minst till kungafamiljens privata ändamål, som helt odemokratiskt inte redovisas för skattebetalarna.

Det är väl ingen som tycker att vi inte ska bevara slotten. Men vad har våra barn och barnbarn för glädje av dessa slott som dom inte ens får beträda?

Jag besökte Tullgarns slott i Sörmland för några år sedan. Dit kom flera bussar med pensionärer. Men våra pensionärer fick inte komma in på slottet, utan endast beskåda slottet utanför dörrarna.Skulle det inte vara på sin plats att pensionärer i detta land fick möjlighet att vistas på Tullgarn och andra slott några veckor varje sommar. Dessa slott står nästan alltid tomma året om. Det är ett rent slöseri att inte använda slotten till goda ändamål.

Du skriver att Victorias bröllop för tre år sedan ökade konsumtion och handel med över 1 miljard kronor samt gav 2,7 miljarder i reklamvärde för Sverige. Vad har du fått dessa siffror ifrån? De är helt tagna ur luften. Faktum är att det var en obetydlig andel turister som kom till Stockholm på grund av bröllopet enligt en undersökning som gjordes efter bröllopet.

Du skriver att kungahuset är en bra affär för Sverige. Rent nonsens. Dom gör ingenting av värde, men får ändå så ofattbart mycket pengar från skattebetalarna.

Det finns inget mer oförtjänt än detta. Sverige placerar sig mycket högt internationellt vad gäller forskning och vetenskap, våra företag exporterar kvalitetsprodukter världen över, våra upptäckter på det medicinska området väcker stor respekt internationellt. Det är bland annat detta som gör att Sverige får god reklam och är respekterat runt om i världen, men inte att vi har ett odemokratiskt statsskick.

Republikan