Sluta mata råttorna i bostadsområden

I Älvsjö intill torget ligger en mindre park där både människor och djur vistas. Som hundägare är man ute och promenerar i området ett par gånger om dagen och hinner på så vis ta del av orten på vardaglig basis.

En helt vanlig lördagsmorgon var vi ute på promenad med vår podengovalp Lucy när vi plötsligt lade märke till att Lucy hittat något som hon stod och tuggade på.

Vid en hastig blick på marken ser jag flera bitar av vad som ser ut som chokladkladdkaka ligga utspridda på gräset. Pulsen steg och jag böjde mig snabbt ned för att ta ut biten Lucy fått i munnen. Men jag misslyckades, hon hann svälja biten.

Jag tog då upp det som låg utspritt och tyckte att det såg ut som någon sorts kladdkaka gjort på choklad.

I nästa minut fick jag upp mobilen ur fickan och larmade akutdjurkliniken i Bagarmossen om att 7-månadersvalpen Lucy fått i sig choklad och att vi är på väg in.

För den som inte känner till detta så kan choklad ha en dödlig effekt på hundar, då ämnet teobromin som finns i kakao och kaffe är giftigt.

Tur i oturen att jag hade hade lyckats få med mig en bit av den misstänkta chokladbiten och väl inne i undersökningsrummet tog jag fram den och visade sköterskan som luktade på den. Både hon och maken kom fram till att det inte doftade choklad och efter provsmakning stod det klart att biten var blodpudding.

Lucy slapp magpumpas och fick i stället kela med personalen och sedan följa med hem.

Detta var en väldigt chockerande upplevelse. Hade jag inte haft med mig biten till akuten hade man inte chansat utan magpumpat Lucy för att vara på den säkra sidan.

Efteråt känns det härligt att allt slutade bra. Men jag kan inte släppa tanken: varför slänger någon ut rester och mat i en park där vilda djur och husdjur vistas? Vill man vara snäll? Förstår man inte konsekvenserna?

Jag har sett att råttor i området har börjat komma närmare bostäderna. Råttorna borde få leta mat i skogen och inte i bostadsområden, tycker jag.

Anette & Alli och Lucy

På promenad i parken fick podengovalpen Lucy, 7 månader, i sig något som kunde ha varit giftigt för henne.

Men jag kan inte släppa tanken: varför slänger någon ut rester och mat i en park där vilda djur och husdjur vistas?