”Sluta skälla – vi på förskolorna gör vårt bästa”

Läsplatta förskola.
Vi gör vårt bästa, menar en förskolepedagog som är trött på att få skäll av föräldrar.
En förskolepedagog har tröttnat på att få skäll av sura föräldrar.

Jag är pedagog och arbetar på förskola. Det är många av er föräldrar där ute som är så fantastiska, ett stort tack till er! Det är ni som ger oss styrka, det är ni som ger oss energi och glädje och möter oss med ett leende.

Ni har förståelse för att en strumpa kan komma bort. Ni visar intresse och nyfikenhet för vad vi gör på förskolan och öppet visar glädje över det. Att få möta er och känna ert förtroende det värmer mer än vad ni kanske tror ni är så viktiga för oss!

Till er föräldrar som möter oss med aggressiv ton, skriker åt oss, hotar oss, skäller ut oss inför andra om byxan hamnat snett eller vanten kommit bort eller om vi är ute och barnen blivit smutsiga, ni som ständigt ifrågasätter precis allt.

Till er vill jag fråga: Har ni någon gång kommit in och undrat ”Vad har mitt barn fått varit med om för spännande idag?”, ”Jag ser att ni varit ute vad kul! Vad hittade ni på då”.

Till alla er vill jag bara säga: Välkomna in i vår verksamhet. Ni får gärna vara med en dag och delta i aktiviteterna. Sluta se ner på oss och behandla oss inte som vi är mindre värda.

Känner du igen dig? Gör något åt det då för ditt beteende är inte okej längre. Detta möts vi pedagoger av på min förskola varje dag. Vi älskar vårt yrke, vi ser förmågor i alla barn, vi tröstar, vi plåstrar om, vi sjunger, vi leker, vi utmanar barnen i sitt lärande. Det är bara så himla tråkigt att mötas av hårda ord och syrliga kommentarer.

Vi gör vårt bästa ska ni veta, vi har många barn i grupperna, överfullt och barn med olika behov, vi går ständigt underbemannade men utåt får inget synas.

Vi ska bara le och visa att allt fungerar, men jag kan 
säga att det inte gör det! Vi hinner inte med alla barn, det är sanningen.

Vill avsluta med ett stort tack till er som ger oss positiv energi och möter oss med respekt – ni är änglar för oss.

Pedagog