Sluta sprida fördomar om speciella hundraser

Kommentar till artikeln ”Aggressiv pitbull bet Nisse till döds” den 15 januari:

Läste artikeln om hunden som bets ihjäl och känner mig upprörd. Förutom att det är sorgligt så är det oerhört trist att ni spär på fördomar som finns. Jag hoppas för det första att man varit källkritisk nog att kolla att det verkligen var en pitbull. Hur än fallet är så bidrar ni till ett hat och”häxjakt”mot dessa raser då ni skriver ”pitbull” stort i rubriken. Ska vi ens diskutera raser så är småhundar ofta hetsiga, ettriga och ibland aggressiva och bidrar därmed till ett dåligt samspel med andra hundar.

Oavsett så handlar det inte om specifika raser utan, som nämnts, om ägarna, att hunden ska hamna hos rätt ägare och att uppfödning inte bedrivs av folk som vill tjäna pengar och inte bryr sig om djurens välmående. Stora hundar kräver ägare med kunskap för korrekt uppfostran, det gäller även småhundar. Det är inte gulligt med ettrighet och aggresivitet bara för att hunden är liten. Dock kommer den stora hunden att vinna i ett bråk, men att försvara sig mot liten som stor ligger i många djurs natur. Så är antagligen inte fallet nu, då det ju verkade som om den större hunden attackerade från ingenstans, men det är bra att ha i åtanke att saker inte alltid är svart eller vitt.

Jag har själv ingen pitbull men är stolt ägare till en annan ras som kan klassas som ”kamphund”. Det är både ledsamt och provocerande när vi ute möts av folks blickar och fördomar. Här kommer man med den snällaste hunden både mot människor och djur och så blir man dömd av någon med en sämre uppfostrad hund (och sämre uppfostrad ägare?) bara för att man har ”fel” ras. Att spä på fördomar mot dessa hundar gör att klyftan mellan oss människor växer, särskilt mellan olika generationer. Det är viktigt att betona rätt saker när man talar om något känsligt – för känsligt är det när man talar om hundar, då den är en familjemedlem och bästa vän.

Jag blir ledsen in i själen när jag tänker på vad ägaren Monica var med om och jag blir ledsen när jag tänker på att det nu kommer stanna färre och hälsa på min glada tik.