Snart smäller det på Röntgenvägen

Däckskrik. Tvärnit. Tuuut! Arga miner. Hårda ord. Det är vardagen på Röntgenvägen i Flemingsberg. Jag vet för att jag ser och hör det genom mitt köksfönster.

Vid den korta genomfarten mellan Hälsovägen och Röntgenvägen finns inga skyltar som kan berätta vem som har företräde – den som kör på Röntgenvägen eller den som ska svänga in. Således uppstår en farlig situation då alla tror sig ha rätten att köra först. Som fotgängare är det dock något annat som stör mig. Det finns nämligen inget övergångsställe vid korsningen. Den som vill ta sig över vägen får vänta tills det inte kommer någon bil, eller hoppas på att förarna visar hänsyn och stannar upp i några sekunder. Det senare alternativet är det enda som gäller under rusningstid, då alla ska ta sig till Flemingsbergs centrum.

Många utmanar ödet och korsar vägen varje dag. Bilarna saktar in på parkeringen vid centrum, men sträckan dit vore en alltför lång omväg för den som är stressad. Man tar hellre risken att bli påkörd av en lika stressad bilist för att inte missa någon av bussarna som går från Hälso­vägen.

Jag tror att samhället sparar pengar genom att förebygga trafikolyckor med lämpligt placerade skyltar och övergångsställen. Huddinge kommun verkar däremot ha en annan åsikt. I skissen över utbyggnaden som pågår i området syns inga tecken på att korsningen ska göras säkrare. Däremot tänker man plantera träd och snygga till Hälsovägen. Hur prioriterar man egentligen på kommunen? Har man valt att putsa på ytan, men struntat i att göra vardagen i trafiken säkrare för Flemingsbergsborna?

Själv har jag god syn och unga ben. Men tyvärr kan jag inte lita på att alla som sitter bakom ratten har ögonen öppna. Därför är jag orolig för de barn som inte ser sig för, och de äldre som inte hinner över vägen innan olyckan är framme. När samhället inte gör sitt jobb att skydda dess svagare medborgare gäller djungelns lag: den största och starkaste överlever. Är det så vi vill ha det i vår stad?

J

Det behövs skyltar eller övergångsställen på Röntgenvägen innan olyckan är framme, tycker undertecknad.arkivfoto

Själv har jag god syn och unga ben. Men tyvärr kan jag inte lita på att alla som sitter bakom ratten har ögonen öppna.