Snuskiga toaletter hotar elevernas hälsa

Under flera år har toaletterna på Häggviksskolan varit i stort behov av renovering. Elever berättar att de undviker att gå på toaletten under skoltid. Måste man gå på toaletten väntar man till lunchen för vid den renoverade matsalen är toaletterna fräscha.

Urologmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har sagt följande. ”Räknar man på den vakna tiden kan man säga att de flesta bör kissa var tredje eller fjärde timme. Att hålla sig längre perioder kan vara skadligt.” Många skolbarn i Sollentuna håller sig längre än vad som hälsosamt.

Jag har svårt att tro att majoritetens politiker skulle acceptera den toalettstandard som är på Häggviksskolan på sina egna arbetsplatser. Men när det gäller barnen som går i skolan är det inte lika viktigt.

Vi socialdemokrater ha haft uppe frågor om den låga lokalstandarden i kommunens skolor i kommunfullmäktige flera gånger. Skoltoaletterna är en inte oväsentlig del i skollokalerna. Majoriteten försöker förlöjliga frågan med att i debatten kalla den för ”en skitsak”. Nämnden som är ansvarig för skolbyggnadernas renovering och standard, trafik och fastighetsnämnden, har under flera år gått med överskott i sin investeringsbudget. De har alltså haft pengar som de inte använt. Samtidigt som det funnits stora behov av renoveringar i våra skolor, som till exempel Häggviksskolans toaletter.

Därför frågar jag ansvarig majoritetspolitiker Anna-Lena Johansson (FP) varför renoverar ni inte Häggviksskolan så att barnen får fräscha toaletter?

Richard Meyer (S) ­Kommunfullmäktigeledamot

Många elever på Häggviksskolan underviker att gå på toaletten under skoltid, skriver Richard Meyer (S).Foto: mostphotos.com

Jag har svårt att tro att majoritetens politiker skulle acceptera den toalettstandard som är på Häggviksskolan på sina egna arbetsplatser.