ANNONS

Solna bör stötta våldsutsatta kvinnor

ANNONS

De senaste veckorna har ett par grymma fall av barn- och kvinnomisshandel fått plats i medierna.

Det första handlar om en åttaårig flicka. Hos socialtjänsten fanns en anmälan från djupt oroliga i hennes omgivning. Socialtjänsten missade anmälan och flickan hittades död, troligen mördad i sitt hem.

Det andra handlar om hur en förskola inte anmälade när ett barn berättade att pappan misshandlade hennes mamma och syskon. Misshandeln och trakasserierna mot pappans fru och deras barn fortsatte i flera år till. Den äldsta dottern flydde ofta ut i vinternatten och höll sig utom grannarnas synfält för att hon skämdes. Sonen förpassades till en fuktig källare där han sov på plastsäckar. Familjen uttrycker idag, innan mannen är dömd, skräck för hur det ska bli när han avtjänat sitt straff.

I Solna kommun misshandlas ett stort antal kvinnor och barn i sina hem. Under 2013 anmäldes 91 fall av misshandel samt 25 fall av grov kvinnofridskränking. Det här är anmälningar. I skuggorna ruvar mörkertalen. Det finns kvinnor och barn i Solna som lever i skuggorna. Där rädslan kontrollerar deras handlingar, överlevnad är en strategi som tar all kraft och energi. Där skammen får kvinnor och barn att dölja sina blåmärken.

Under misshandelsprocessen tar förövaren makten över sina offer genom att med ord och handling upplösa de gränser som symboliserar mänsklig integritet. Offer för misshandel lever i ett gränslöst tillstånd, där kropp och själ ständigt kränks och förtrycks.

Att söka hjälp är ett enormt steg. Därför bör alla kommuner, även Solna kommun, ha beredskap och tydliga rutiner för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn. Därför bör kvinnojouren kunna behålla sina dörrar öppna.

Ingen åttaårig flicka ska hittas död när socialtjänsten vet om att hon far illa. Ingen familj ska leva under fasansfulla förhållanden när förskolepersonal vet om att de misshandlas. De som vågar söka hjälp gör det med sitt liv som insats – de bör få förbehållslös, professionell och helhjärtad hjälp av Solna kommun.

Emilia Sinclair

Kvinnojouren i Solna upphör. Verksamheten är viktig för kvinnor och barn och får inte försvinna, anser skribenten.Foto. Mostphotos.com

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.