Solna försummar sina fina parkmiljöer

Solna växer så det knakar. Men det är inte bara befolkningen som expanderar. Kommunen har en rik tillgång på fantastiska strandpromenader, längs Huvudsta mot Mälaren, längs Edsviken och Brunnsviken inom Ekoparken, samt runt Råstasjön. Tyvärr har Solna i sin stadsbyggariver försummat att underhålla sina parkmiljöer.

Jag var nyligen ute och promenerade i det vackra höstvädret med min fru och kände att nu kan jag inte vara tyst längre. Vid den annars så fina gångvägen längs Brunnsvikens norra strand på Bergshamrasidan – en del av ”Hälsans stig” runt Brunnsviken – finns ett väl känt passerande vatten­flöde, som under flera år urholkat gångvägen. Tänk om man redan för ett par år sedan grävt ned ett enkelt plastdräneringsrör under vägen!

Vidare längs vägen vid gångrampen framför berget har de en gång uppsatta sofforna försvunnit. Sätt dit några ordentligt förankrade direkt i berget (i stället för de förstörda, som skruvades fast i trärampen tidigare).

Vi fortsätter vandringen för att hitta en plats att sätta sig ned en stund och njuta av solen. Strax efter Kafé Sjöstugan finns trots allt en bänk i en ännu inte helt igenvuxen glänta. Den är dock halvt övervuxen av brännässlor och annat sly, som sluter sig allt mer runt vägen.

På andra sidan Brunnsviken är det lika illa. Gång- och cykel­vägen längs Brunnsvikens västra strand från Frösunda mot Hagaparken är halvt igenväxt med sly. På flera kritiska platser där vägen vinklar av, är sikten mycket skymd. När inträffar den första allvarliga cykelolyckan?

Det är inte bara strandpromenaderna som försummats. Utmed gång- och cykelbanan längs Kolonn­vägen norrut mot Ulriksdals station har det växt upp tätt tallsly – perfekt att gömma sig i för våldtäktsmän. Skäms Solna stad!

Bengt H

Ingen vill vila på bänken som är halvt dold av nässlor och sly.

läsarbild