ANNONS

Sommarlov betyder ensamhet för många

ANNONS

För många barn är sommar­lovet årets roligaste tid. Det är då man får vara men vänner, resa iväg med familjen och äta glass med jordgubbar. Enligt Majblommans sommarlovsrapport är sommarlovet för andra barn det raka motsatta – en ensam längtan efter att skolan ska börja. Föräldrarna är på jobbet och vännerna bortresta. Kommunala sommarkollon har varit ett sätt att erbjuda dessa barn en meningsful sommar­aktivitet.

Kollo har funnits i Sverige i över 100 år. Ursprungstanken var att barn från storstaden skulle få möjlighet att komma ut på landsbygden och få uppleva naturen och ha roligt med nya vänner. Behovet finns fortfarande kvar och i Stockholms kommun ökade anmälningarna till kommunens kolloverksamhet med 45 procent bara i år. I Stockholms stad anordnar kommunen subventionerade 1–2 veckors sommarkollon för barn i årskurs 1-9. Familjerna betalar efter inkomst och barn­antal. Ett hushåll med två barn och en sammanlagd månadsinkomst på 18 000 kronor i månaden betalar 1 120 kronor per barn för 14 dagars sommarkollo.

I Solna har Alliansen valt att sedan flera år tillbaka avskaffa kolloverksamheten och det närmaste vi kan komma är kommunens sommarläger som äger rum en enda helg i augusti.

Enligt Majblommans rapport spenderar så många som 2 procent av alla Sveriges 11–13-åringar hela fem sommarlovsveckor ensamma hemma. I Solna skulle det motsvara cirka 30 barn. Att det är en minoritet av barnen betyder inte att problemet är ­mindre allvarligt för dessa individer.

I stället ska vi som kommun se det låga antalet som en möjlighet att med en liten insats göra en mycket stor skillnad i dessa barns vardag.

Arne Öberg (S) ­

oppositionsråd

Sara Kukka-Salam (S) ­oppositionsråd

En liten insats skulle göra stor skillnad för de barn i Solna som är ensamma på lovet, skriver två socialdemokrater.Foto: Mostphotos

ANNONS

I Solna har Alliansen valt att sedan flera år tillbaka avskaffa kolloverksamheten och det närmaste vi kan komma är kommunens sommarläger som äger rum en enda helg i augusti.