Min lokala hjälte

Sophämtningen var smidigare förr

När man talar med grannar och andra kommuninvånare så kan man konstatera att resultatet blev det man befarade – det vill säga: farligt avfall, elavfall och det som tidigare lämnades som grovsoppor/farligt avfall hamnar numera i sopptunnan!

Vem åker 1,5–3 mil för att lämna avfallet? Nej, man slänger det i sin sopptunna. Detta kan inte ha varit kommunens intention, men så blev det.

När Ragnsells körde så var det aldrig problem med att soptunnorna stod åt fel håll, att det var för smalt, för halt, att det stod något i vägen, med mera.

De hämtade varje gång, under de cirka 30 år som vi bott i kommunen så missade de en gång att tömma vårt kärl. På den korta tid Roslagsvatten haft avtalet har det hänt flera gånger.

Nu ska vi även samla in mat­avfall, annars får vi en högre avgift. Vi vill behålla vårt matavfall till vår varmkompost som vi kört i många år och ger oss fin jordförbättring.

Ska vi ta bilen och köpa kompostjord i affären i stället för att tillverka den själv? Det låter i mina öron som mer energislöseri.

Vi ska dessutom åka till Åkersberga och hämta dessa pappåsar – en färd på 1,5–3 mil. Låter inte miljövänligt. Varför kan inte sopbilen ta med dessa påsar ut till kunderna?

Nej, återgå till det gamla systemet med Rangsells och grovsopphämtning två gånger om året, och hämtning av farligt avfall en gång om året.

SES