ANNONS

”Dyrt spara in på psykisk ohälsa”

Händer
Att prioritera ner satsningar på psykisk ohälsa för att på kort sikt spara pengar är en mycket riskabel strategi.
Flera vänsterpartister i Hägersten-Liljeholmen är kritiska mot att det ekonomiska läget i stadsdelen påverkar de mest utsatta.
ANNONS

Det krassa ekonomiska läge som majoriteten försatt vår stad och stadsdel i leder nu ofrånkomligt till att det sparas in på de mest utsatta.

Träfflokalen ToRa ska slås ihop med Kravatten och flytta till Fruängen med tre personal. Båda verksamheterna tvingas minska öppettiderna till följd av en halvering av den totala personalstyrkan.

På ToRa är deltagarna äldre med fysiska sjukdomar, psykiska funktionsnedsättningar och demens. På Kravatten är deltagarna yngre, mellan 18 och 35, och fokus ligger på social gemenskap, återhämtning och motiverande stöd för att ta sig vidare till exempelvis utbildning och jobb. Behoven skiljer sig avsevärt åt.

Hägergruppen Hantverk och lego ska nu trängas ihop i Droppen Bruket Odling och marmeladers lokaler med tre personal. Droppen Bruket har tills nu haft ett väl fungerande samarbete och delade omkostnader med Seniorhälsan. En ren win-win situation som nu går förlorad.

De aviserade om och samlokaliseringarna drabbar en ofta röstsvag grupp som dessutom har mycket svårt för förändringar. Att prioritera ner satsningar på psykisk ohälsa för att på kort sikt spara pengar är en mycket riskabel och på sikt kostsam strategi för stadsdelen. Det går inte att effektivisera bort psykisk ohälsa.

Vilka besparingar väntar nästa gång när Älvsjö inkluderas i vår stadsdel, som redan nu har stort underskott inom socialpsykiatrin?

Dessa verksamheten bygger på deltagarnas medbestämmande, men uppenbarligen har det inte funnits möjlighet att göra det i arbetet med omlokaliseringen då ekonomin sätter stopp. Mycket olyckligt.

Åtminstone anser vi att de bör lyssna på önskemålet att Kravatten med sin mindre anpassade lokal ska flytta till ToRas mer tillgängliga och anpassade lokaler istället för som nu, tvärtom för att ytterligare spara pengar.

Maria Ljuslin (V) vice ordförande

ANNONS

Ann-Marie Strömberg (V)

Björn Häll Kellerman (V)

Lina Hjorth (V)

Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.