”En spökstad är
 allt som blir kvar på Stallbacken”

Edsvik konsthall stänger.
Edsvik konsthall stänger.
Stängningen av konsthallen är bara en del i en pågående kulturskymning i Sollentuna, det menar insändarskribenten Lennart Högman

För 20 år sedan började kulturens nedskärningar. Då lades Galleri Aniara ned. Framgångsrikt regisserad av ekonomen och konstvetaren Rita Schmidt. Strax därefter försvann kammarmusikserien Amorina Recitals ledd av bland andra konsertpianisten Torgny Lundmark.

Dessförinnan fanns ett antal tjänstemän besjälade av kultur med chefen Gunnel Odenstam i spetsen. Samma anda gällde även politiker från olika partier.

De senaste åren har kaféet i Edsbergsparken lagts ned. Ett ställe som kulturnämnden en gång i tiden flitigt frekventerade. Stallbackens Vänners kultur- och uthyrningsverksamhet i Duvslaget finns inte längre. Den som årligen förmedlade 100 000-tals kronor till kulturen i kommunen. MC-muséet har redan lagts ned och nu upphör Edsviks konsthall med utställningar, konstskola med mera. Konsthallen som gick under arbetsnamnet Sveriges Louisiana.

Sollentuna Bios saga är väl all. Den försvinner i vår. Dess återkomst är höljd i dunkel. Samma dunkel som gäller all kultur i Sollentuna. Kommunen ligger som bekant bland de tio sämsta av Sveriges 290 kommuner när det gäller kultursatsningar. Ett samhälle utan kultur är inget samhälle värt namnet. Det som blir kvar i Sollentuna är en spökstad på Stallbacken.

Det är nu lika tomt på Stallbacken som det var för 25 år sedan.

Lennart Högman, romanförfattare som dessutom har skrivit om konst, konstnärer och kulturprofiler i Sollentuna