ANNONS

M: Språktestet dröjde för länge

Stina Lundgren. Språktest i Botkyrka.
Stina Lundgren välkomnar språktestet men vill ha svar på flera frågor som gäller språkutbildning för redan anställda i omsorgen.
Språktest och språkutbildning införs i Botkyrka kommuns omsorg.
Språkutbildningen väcker dock flera frågor menar Moderaterna.
Om en anställd inte förbättrar sin svenska, vad händer med anställningen? undrar oppositionsrådet Stina Lundgren (M) i en debattartikel.
ANNONS

”Majoriteten i Botkyrka kommun har beslutat att införa språkkrav på nyanställda inom vård och omsorg samt förskola. Men ännu saknas flera svar på hur det ska ske och vad som händer med dem som inte klarar språkutbildningen.

Vi moderater är glada för att kommunen äntligen inför språktester vid nyanställningar genom arbetsprov för att kvalitetssäkra kunskaper i svenska språket. Det är viktigt dels för kommunikationen med brukare, dels för att den anställda ska kunna ta till sig viktig information som säkerhetsrutiner vid en pandemi. Men det är sorgligt att detta kommer på plats först sommaren/hösten 2020 och att det fram tills nu har funnits brister i kommunikationen som påverkat servicen inom äldreomsorgen, förskolebarnens utveckling och anställdas arbetsmiljö.

Det är hoppfullt att Socialdemokraterna efter 25 års styre i Botkyrka kommun kommit till insikt om att det är dags att städa upp efter sina tidigare sämre beslut.

Men det är tragiskt att människor först ska behöva lida, undersökningar ska göras och rapporter ge det svar som man själv kan räkna ut på förhand två människor som inte talar ett gemensamt språk har svårt att förstå varandra.

Man ska även kartlägga behovet av språklig utveckling för dagens medarbetare. Vikariekostnader lär uppstå när de språkutbildas. Här dyker frågor upp. Hur ser metoden för kartläggningen ut? Vem ska bekosta utbildningen och hur länge får man på sig att skaffa kunskap? Om en anställd inte förbättrar sin svenska, vad händer med anställningen?

För oss moderater är det självklart att den som söker tjänst i Botkyrka kommun ska kunna grundläggande svenska för att vara anställningsbar. Nu får kommunen ägna sig åt grundläggande språkutveckling inom välfärdens förvaltningar. Det hade inte behövts om man värderat yrket inom äldreomsorg och förskola utifrån samma mått som andra yrken, som nämndsekreterare, receptionist och chefer.”

Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.