Staden blir aldrig färdigbyggd

Svar på insändaren ”Det är färdigbyggt kring Nytorps gärde” den 15 oktober:

Att hävda att delar av staden skulle vara färdigbyggda är verkligen historielöst. Självklart har staden växt sedan den grundades, både inåt och utåt. Och lika självklart måste den fortsätta att göra det.

Många av oss som bor runt Nytorps gärde vill inte alls bevara denna folktomma gräsplätt, utan hellre se att staden får växa med tätare bebyggelse där bostadslösa och trångbodda stockholmare får plats. Ja, vi är faktiskt många som hellre har fler grannar, fler butiker och bättre service inpå knuten än ett blåsigt och vintertid väldigt mörkt gärde. Ett öde gärde som dessutom effektivt delar av vår stadsdel på mitten.

Vi bor idag i en storstad med akut växtvärk. Befolkningsökningen motsvarar två fulla SL-bussar om dagen, och alla behöver bostad. Att då kräva att ”siktlinjer” och ”sammanhängande grönytor” ska vara viktigare än bostäder, gator och företagslokaler känns verkligen inte okej. För den som söker mer grönt finns alltid alternativet att flytta längre ut från stadens centrum, medan den som vill närmare stan inte har detta alternativ.

De som tänker kämpa för att bevara detta överblivna motorvägsreservat bör därför ställa sig frågan om de verkligen vill kämpa för mer biltrafik, ökad segregation och ökande bostadskostnader i staden? För det är ju det som är alternativet till förtätning. Fler bostäder längre från staden istället för nära ger längre resor och ökad bilism.

Det är en enkel fråga – vill du bo i staden Stockholm eller önskar du egentligen att du bodde nånstans på landet? Om svaret är staden får du acceptera förtätningen. Däremot kan du säkert byta din vansinnigt eftertraktade lägenhet i söderort mot en likvärdig lägenhet i Gnesta eller Bålsta om det är närheten till natur du är ute efter. Vi som vill bo i staden kommer att tacka dig.

Måns Jonasson