Ställ i ordning ett ­utomhusbad i Solna

Sommaren är här och förväntansfulla barnfamiljer ser fram emot lata dagar tillsammans i solen. Möjligheterna att ta ett dopp i en sjö i Solna är dock ­dåliga, trots att flera sjöar finns. Den badsugne i Solna som surfar in på stadens hemsida hänvisas i stället till Huvudstabadet samt Svedenbadet i Bergshamra, bägge två avgiftsbelagda utomhusbad (60 kronor för vuxen, barn 5–17 år 20 kronor, barn 0–4 år 0 kronor.)

En familj med två vuxna och tre barn i åldrarna 2, 5, 7 år ska alltså betala 160 kronor per gång för att ta ett dopp på något av baden – i klorvatten. För vissa familjer kommer denna kostnad att utestänga dem från möjligheten att ta ett dopp. Andra har familjemedlemmar som inte tål klorvatten, och som därför inte kan ta ett dopp i någon av bassängerna.

Kristdemokraterna vill verka för fler utomhusbad i Solna. Ett potentiellt område som redan i dag frekvent används som badplats är Brunnsviken i Hagaparken, som nås med tio minuters promenad från Frösunda och mindre än 20 minuters cykeltur från Hagalund, Råsunda, Bergshamra.

Om området ställdes i ordning skulle alltså många Solnabor kunna nå badet och kunna glädja sig åt en iordninggjord badplats. Att uppgradera området till en riktig badplats skapar också en trygghet för besökarna. I dag görs inga mätningar av vattenkvaliteten – något som skulle göras om stranden gjordes om till en riktig badplats.

Kristdemokraterna menar att relativt små åtgärder från stadens sida i form av anlagda badstränder kan skapa ökad trivsel för Solnaborna.

Vi vill att staden tar tillvara de goda möjligheter som finns inom kommunens gränser till att skapa naturliga utomhusbad med status officiell strand. Låt oss inreda vårt gemensamma vardagsrum och göra Solna trivsamt för såväl befintliga Solnabor som nyinflyttade!

Samuel Klippfalk (KD) ­kommunalråd

Många familjer har inte råd att gå på Huvudstabadet eller Svedenbadet, skriver Samuel Klippfalk (KD).arkivbild

För vissa familjer kommer denna kostnad att utestänga dem från möjligheten att ta ett dopp.