Stäng vägen om folk inte kan följa reglerna

Fyra timmar om dagen är gatan stängd. Inte för att hindra Hägerstensbor, utan för att stoppa att bilister från E4 tar smitvägen mellan Sätra och Gröndal. Jag har bott länge längs med sträckan och bland annat sett köer till påfarten i Gröndal som sträcker sig ända upp i Aspudden, påkörda katter, påkörda cyklister, bilar som kör om på 30-sträckan på rakor, övergångsställen, fel sida av refuger, min dotter som blev påkörd på övergångsstället utanför skolan, bilister som kör av vägen, på motsatt sida, bilar som genar över gräsmattor, taxibil och SL-buss som kört rakt på pollaren trots att den är uppfälld och trafikljuset rött.

Inte ens de som har kännedom om avstängningen, bryr sig. Taxibilar, sopbilar, polisen, ambulanser. 1 000 kronor i böter för er övriga. På Blommensbergsvägen har medelhastigheten uppmätts till 58 kilometer i timmen. Tippar att den ligger strax däröver på sträckan Axelsberg-Örnsberg.

Få läser/respekterar/förstår skyltarna om hastighet, återvändsgränd, avstängningar eller förbud mot motortrafik. Det gör mig rädd och orolig för vilken sorts bilister vi har på våra gator. Stressade, okunniga, egenmäktiga, egoistiska.

Har promenerat gatorna här i åtta år och ser nästan aldrig en bilist som kör i 30 kilometer i timmen. Ni som klagar, håller ni ens trafikreglerna? Och hur kommer det sig att det är de bortom avstängningen som låter högst? När ni flyttade dit var förmodligen vägen in mot stan helt avstängd, som den var många år. Åk kommunalt? Cykla? Det är två kilometer från Mälarhöjden till Örnsberg, ni klarar det under de fyra timmar det är stängt.

Att lägga ännu mer pengar på en teknisk lösning som redan från början var ohållbar är givetvis helkorkat. Att de uppgraderar pollaren till en mer massiv för att den ska tåla ännu hårdare påkörningar är helt befängt. Vi, våra barn, bilar och cyklister kommer inte att tåla samma smällar.

Stäng vägen helt eller lägg några miljoner på att bygga vidare trafiklösningen från Aspudden: refuger, rondeller, utskjutande övergångsställen.

Eller så börjar folk att följa trafikreglerna.

Tina, på trottoaren med tre barn, barnvagn och cyklar

Det är inte många bilister som håller 30 eller följer några andra trafikregler, menar insändarskribenten.arkivbild

Vi, våra barn, bilar och cyklister kommer inte att tåla samma smällar.