ANNONS

”Inrätta nya statliga Förintelsemuseum i gamla biblioteket”

Bra plats för ett museum? Det tycker insändarskribenten Robert Hallenborg.
Bra plats för ett museum? Det tycker insändarskribenten Robert Hallenborg.
Gamla biblioteket i Lidingö centrum är den perfekta platsen för det Förintelsemuseum som regeringen har bestämt ska öppnas.
Det tycker insändarskribenten som menar att staden bör jobba för detta.
"Lidingö kan och bör bidra till att vi aldrig glömmer".
ANNONS

Regeringen har beslutat att inrätta ett statligt Förintelsemuseum omkring 2022 för att därefter identifiera och etablera en permanent plats omkring 2024. Få människor kan ha allvarliga invändningar mot detta fina initiativ.

Stockholm är en av våra mest museitäta städer och det är vore inte rimligt att förlägga ytterligare ett statligt museum dit.

Det finns mycket som talar för att Lidingö skulle vara en utomordentlig stad att ta ansvaret för museet. Det skall vara lätt att ta sig dit från hela landet och platsen bör kunna nås med goda lokala kommunikationer. Vår stad kan tillgodose sådana krav.

Det finns idag mycket lämpliga lokaler centralt i Lidingö i det gamla biblioteket. I stort sett alla busslinjer från Ropsten erbjuder transport till centrum, vilket innebär avgång var femte minut. Vidare finns det gott om parkering och i centrum finns idag ett stort antal restauranger. Dessutom är lokalerna tillgängliga på kort varsel.

Lidingö har en redan etablerad potentiell koppling till ett Förintelsemuseum i form av monumentet över Raul Wallenberg i Stadshusparken. Vår stad skulle därmed kunna bli ett attraktivt turistmål i bredare omfattning och kunna erbjuda besökare en gripande upplevelse i vår lugna och harmoniska miljö. Iden att döpa torget till Raul Wallenbergs torg ligger nära till hands.

Det finns så mycket som talar för att vi bör anstränga oss att påverka Regeringen att förlägga Förintelsemuseet till Lidingö, en värdig plats för människor från när och fjärran som vill komma och minnas vår historia.

Lidingö kan och bör bidra till att vi aldrig glömmer.

Robert Hallenborg

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.