Stockholmsmän – våga äta vego

Kanske är det skräcken att ses som fjompig nollåtta från Fjollträsk som skrämmer ”he”-männen i Stockholm till att frossa i kött.

Men det är en myt att riktiga karlakarlar äter biffar. Tolstoj, som skrev Anna Karenina, som nu går på biograferna runt om i vår stad, bevisar att även den manligaste mannen kan lyssna till sitt hjärta och välja vegetariskt av omtanke om djuren. Som krigarofficer hade han sett otaliga sargade och döende soldater i tsarens tjänst. En dag vände han machoidealen ryggen och bejakade sin mjuka sida och valde att äta vegetariskt. Efter ett traumatiskt besök på slakthuset i sin hemstad Toula myntade han det odödliga uttrycket: ”Så länge det finns slakthus så länge kommer det också att finnas slagfält.”

Tolstoj noterade att kvinnor lättare lyssnar på samvetet, det ädlaste som finns i hjärtat.

Kunde Tolstoj vara kärring nog att skippa köttet för mer än 100 år sedan i Ryssland, så törs även du, fast du kanske ser dig som en riktig karlakarl.

Ska Stockholm kunna leva upp till sitt varumärke Capital of Scandinavia, när det gäller gröna livsstilsfrågor, måste även de manliga individerna våga välja vego.

Jonas Norberg