ANNONS

Stoppa (M)ajoritetens lönedumpning för unga

ANNONS

Den moderatledda majoriteten i Sollentuna vill att unga ska få lägre lön än andra kommunanställda. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde förra veckan lade majoriteten ett nytt ärende på bordet om att införa lägre lön för personer under 25 år.

Vi motsatte oss självklart förslaget om att specifika ungdomsavtal ska tas fram för anställda i Sollentuna kommun. Avtal som kan ge unga under 25 år upp till 25 procent lägre lön. Majoriteten vill alltså att unga som jobbar i Sollentuna kommun ska leva på en lön på 12 000 kr i månaden!

Det finns inget som bevisar att lönesänkningar per automatik leder till fler anställningar. Med majoritetens förslag finns det en risk att man i stället etablerar en låglönemarknad för ungdomar. Där unga får stå med mössan i handen och be om ett jobb som de får lägre lön för än en äldre arbetskamrat med likvärdiga förutsättningar. Lönesänkning är alltså fel väg att gå. Det finns andra sätt att ge ”morötter” utan att ungdomar med en svag ställning på arbetsmarknaden får betala för det.

Det enda positiva med förslaget och det är att den moderatledda majoriteten nu erkänner att ungdomsarbetslösheten är ett problem i Sollentuna. I Sollentuna var i november 154 unga mellan 18–24 år registrerade hos arbetsförmedlingen som arbetssökande. Vi har återkommande presenterat förslag både kommunalt och nationellt för att minska arbetslösheten. Något som moderatledda regimer röstat ner.

I stället för lönedumpning prioriterar vi Socialdemokrater utbildningssatsningar, traineeplatser, utbildningsvikariat och andra riktade ekonomiska satsningar som leder till riktiga fullbetalda jobb och att man etablerar sig på arbetsmarknaden.